Вегетариански шницели от зеле с панировка
Вегетариански шницел от зеле или зеленчукови шницели от панирано зеле за мезе или гарнитура.
Необходими продукти:
- 1 малка зелка около 1 кг
- вода + сол за варенето
- 2 яйца с готовност за 3 и 4
- 100 г галета
- 140 г брашно (1 ч.ч.) +2 с.л.
- сол, червен и черен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- 100 мл олио
- листата на връзка копър
- кисело мляко с чесън и копър за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Зелката разрежете на две половини през кочана. Сложете едната половинка в тенджера, залейте с топла вода, сипете 1 ч.л. сол и кипнете. Намалете огъня и варете 5-6 минути. Извадете да се отцеди и през това време сложете втората половинка във водата. Варете 7 минути. Извадете и отцедете и нея.
2. Нарежете зелето напречно на филийки с дебелина около 2 см. Махнете кочана предварително, за да не развали своеобразните зелеви шницели.
3. Разбийте в чиния яйца със сол и пипер. В друга сипете галетата, 2 с.л. от брашното, сол, пипер, чесън на прах и разбъркайте. В трета сипете брашното. В тигана сипете олиото и пуснете да се сгорещява на средна степен. Застелете си чиния за вадене с домакинска хартия или салфетки, които да попиват излишната мазнина.
4. Взимайте зелев слайс, овалвайте в брашно, после в яйце и на финала в галета с подправки. Пържете двустранно в сгорещената мазнина за по около 5 минути от страна - трябва да се получи златиста коричка, но не и грозни черни изгорели петна. Вадете в чинията.
5. Поднесете като гарнитура или основно с поръска от наситнени листа копър. Ако сте се спрели на вариант зелето да е героят в чинията ви, можете да сервирате с разбито кисело мляко с намачкан чесън, наситнен копър и малко сол.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ