Варен хек със сос от кисело мляко
Варена мерлуза в млечен сос.
Мерлузата е по-позната под името хек. Често в хранителната верига се прелага в замразен вариант, тъй като не се среща в Черно море, а и някои екземпляри могат да пораснат до 15 кг. Месото не е мазно, въпреки че хекът е хищник. С приятен аромат на соленоводна риба е идеално ястие за хората на диета и любителите на морски дарове.
Необходими продукти:
- 500 г филе от хек или цяла риба
- 1-2 моркова
- 1/2 глава целина
- дръжки от магданоз
- 500 мл кисело мляко
- 3-4 скилидки чесън
- връкзка копър
- 40 мл зехтин
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. В тенджера пуснете нарязаните моркови, целина и дръжките от магданоз.
2. Щом кипнат, прибавете рибното филе или цяла почистена риба. Сипете солта и варете до готовност на рибата.
3. Готовата риба почистете от костите и нарежете на хапчици. Прецедете около 100 мл от бульона на варенето.
4. Намачкайте чесна на паста със сол. Наситнете копъра и смесете с киселото мляко чесъна и копъра.
5. В получения сос долейте бульона и мазнината.
6. Сервирайте в супени чинии като на дъното сложите парчета риба, а отгоре залеете със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ