Ванилов пудинг с ягодов сос
Млечен ванилов сладкиш с ягодова заливка.
Необходими продукти:
- 1 литър мляко
- 1 шушулка ванилия
- 80 г царевично нишесте
- 200 г захар
- 300 г ягоди
- 100 г пудра захар
- щипка сол
- 6 яйца
Начин на приготвяне:
1. 800 мл от млякото изсипете в касерола заедно със захарта и щипката сол и сложете да кипва на бавен огън.
2. През това време разполовете шушулката ванилия, остържете сърцевината й и я прибавете към затоплящото се мляко, като след това пуснете в него и самата шушлка. Тя също ще освободи аромати.
3. В купа разбийте яйцата с миксер, добавете нишестето и останалото мляко и разбийте хубаво. Темперирайте сместа с част от подгрятото мляко и след това на бавна струя при непрестанно бъркане я прибавете в касеролата.
4. Гответе на бавен огън докато се получи сравнително гъст крем. След това махнете шушулката ванилия и дръпнете крема от котлона.
5. Намазнете формички за пудинг или голяма форма с дупка за кекс и изсипете топлата смес вътре. Отгоре покрийте със стреч фолио и щом се поохлади, приберете в хладилника за 4 часа.
6. Малко преди изваждането на сладкиша, с блендер пюрирайте ягодите с пудра захарта.
7. Купичките със студените сладкиши натопете на 3/4 във вряла вода за 1 минута и след това обърнете в чинии или голям поднос.
8. Залейте с ягодовия сос и поднесете, като по желание можете да украсите с листенца мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ