Ванилов кейк на водна баня
Азиатски белтъчен кекс с Ру и кондензирано мляко.
Бон Апети
Излъчен на 07.09.2017
Правим азиатски кекс по рецепта на Лора и Стоян, а гледайки как се готви, разбираме, че това е достъпен и лесен сладкиш и за българската домакиня, който не изисква странни продукти и не се приготвя по непознати начини за европееца. Крайният резултат е кръгъл белтъчен десерт с хрупкава коричка, приятна сладост и уникална текстура на сърцевината, заради която водещите го наричат памучен кейк.
За начало се разделят белтъците от жълтъците на 6 яйца и към жълтъците се добавят още две яйца. После се разбиват със захар, а белтъците се превръщат в пухкава пяна, която се ароматизира с ванилия. Отделно се приготвя Ру или пържено брашно в масло, което след готовност се смесва с кондензирано мляко. Накрая се обединяват всички продукти и кейкът се изсипва в тава, която се слага в по-голяма тава, напълнена с вода. Ако използвате съд с регулиращо се дъно, не забравяйте да го изолирате от водата с алуминиево фолио.
После сладкишът се пече на слаба фурна за 50 минути, а след това се охлажда. Поднася се по желание с домашен конфитюр или топка сладолед. Ето как приготвиха Лора и Стоян конфитюр от сини сливи с портокалови корички и ядки:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ