Домашна погача с яйца и мляко
Българска питка с жива мая и масло.
Необходими продукти:
- около 1 кг брашно
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица захар
- 1 кубче прясна мая
- 1 бакпулвер
- 300 мл затоплено мляко
- 3 яйца, отделяме 1 жълтък за намазване
- 5-6 лъжици олио
- 1 супена лъжица оцет
- 50 мл хладка вода
- 1 пакетче масло (125 грама)
- семена за наръсване
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята и захарта в 100 мл топло мляко и го оставяме за 5-6 минути, докато шупне.
Пресяваме брашното. В него добавяме солта и бакпулвера. Разбъркваме и правим кладенче от тази суха смес. В нея слагаме 2-те цели яйца и белтъка на третото (жълтъка оставяме за намазване), останалото топло мляко, олиото, хладката вода, оцета и шупналата мая. Месим докато започне да се отделя от стените на купата и до получаването на меко и еластично тесто. Местим го в намазнена купа, покриваме с фолио и оставяме на топло място да втасадо удвояване на обема. Втасалото тесто прехвърляме върху набрашнена повърхност, разделяме го на 6 равни части.
Разточваме всяка част на кора с дебелина около 4-5 мм. Намазваме обилно с разтопено масло. Повтаряме действието с останалите кори. Събираме една върху друга 3 кори и ги завиваме на руло.
Същото повтаряме и с останалите 3 части от тестото. Така получаваме две еднакви трипластови рула.
Отрязваме четирите им краища и ги поставяме внимателно в средата на предварително намаслена тавичка с диаметър 26-28 см .Останалите две, вече правоъгълни рула нарязваме на триъгълни парчета, които подреждаме около оформилия се център на тавата. Оставяме на топло да втасва още около 30-40 минути.
Разбиваме останалият жълтък с 1 супена лъжица олио и няколко капки вода. С него намазваме погачата. Поръсваме по желание със семена (сусам, мак, слънчоглед и др.) и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ