Домашна питка с много масло и мляко
Маслена питка с жива мая в сладък и солен вариант.
Пухкав домашен хляб с масло, жива мая, яйце и мляко прави Ути Бъчваров, като показва и една страхотна технология за оформяне на домашна погача на листове, между които се крие голямо количество ароматно масълце. Естествено - тази българска кулинарна традиция изисква месене, което можете да замените с включването на модерен кухненски робот.
Първо в купа се пресява брашното и се посолява. В тенджера се сипва мляко, добавя се захар и бучка масло и се подгрява докато маслото се разтопи, а захарта се разтвори. Следва да се охлади леко и после се натрошава кубче жива мяа. Разбърква се докато се разтвори и се оставя да почине за 10-тина минути. След това се налива при брашното, добавя се яйце и се меси меко и гладко нелепнещо тесто. То се прехвърля в намазнена купа, завива се със стреч фолио и се оставя да втаса на топло за 1 час.
Втасалото тесто се премесва, разточва се на кора и с отвора на чаша се изрязват кръгове. Следва тарикатската част от рецептата - в кръговете се слага по бучка силно изстудено масло и се завиват на полумесеци. Редят се плътно в тава. Ако искате питката да е сладка, можете да поръсите маслото със захар и ванилова захар. Ако искате солена погача - добавяйте чубрица, шарена сол, лют пипер или други ароматни подправки по желание. А как точо се завиват малките питчици - гледайте във видеото.
Хлябът се оставя да втаса повторно и след това се пече на умерена фурна за около половин час. Става много вкусно и е ужасно красиво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ