Регистрация

Бързи запечени зеленчуци и яйца

Бързи запечени зеленчуци и яйца
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 4651

Зеленчуци, яйца и бекон, запечени на фурна и заляти със сок от цитрус.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2-3 ивици суров бекон
  • 5-6 стъбла аспержи
  • 1/2 жълт лук
  • 2 яйца
  • 1 дебела филия хрупкав хляб
  • 1-2 резена каквото и да е сирене (фонтина, чедър, пармезан, козе, каквото искате)
  • 1 ч.л. дижонска или каквато и да е хубава горчица
  • подправки - сол, черен пипер на вкус
  • сокът от половин лимон, лайм или портокал
  • олио (от гроздови семена, рапица, студено пресован зехтин)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте грила/фурната.

2. Нарежете бекона, аспержите и лука на хапки от по 2 см.

3. Намажете с мазнина дъното на огнеупорна тавичка и я загрейте във фурната/ грила за 2 минути.

4. Разбъркайте зеленчуците със солта, пипера, горчицата и подправките (например мащерка, естрагон, магданоз).

5. Извадете тавичката внимателно от фурната и прехвърлете в нея зеленчуците и бекона и я върнете във фурната да се запекат за 5 минути, като по средата на печенето разбъркайте продуктите, за да не залепнат.

6. Сложете няколко филии хляб отстрани, за да се запекат.

7. Докато ястието се запича, чукнете яйцата в купичка и ги овкусете със сол и черен пипер.

8. След 5 минути извадете тавичката от фурната, освободете малко пространство и сложете там яйцата. Покрийте ги с резен сирене/кашкавал и ги върнете във фурната.

9. Запечете за още минута или докато белтъците се стегнат и станат хрупкави, а жълтъците са все още течни.

10. Извадете всичко от фурната и разпределете внимателно в чиния или сложете тавичката върху огнеупорна подложка.

11. Залейте с изстискания сок от цитруси и сервирайте с препечените филийки!

Вариации:

1. Добавете малко соев сос, сусамово олио и сусам към зеленчуците преди да ги запечете.

2. Прибавете няколко цели чери доматчета или един малък домат в тавичката по средата на готвенето (кожицата им се набръчква и доматите се постоплят).

3. Прибавете царевица, нарязан зелен лук или зеленчуци по ваш вкус.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 5 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта