Бързи запечени зеленчуци и яйца
Зеленчуци, яйца и бекон, запечени на фурна и заляти със сок от цитрус.
Необходими продукти:
- 2-3 ивици суров бекон
- 5-6 стъбла аспержи
- 1/2 жълт лук
- 2 яйца
- 1 дебела филия хрупкав хляб
- 1-2 резена каквото и да е сирене (фонтина, чедър, пармезан, козе, каквото искате)
- 1 ч.л. дижонска или каквато и да е хубава горчица
- подправки - сол, черен пипер на вкус
- сокът от половин лимон, лайм или портокал
- олио (от гроздови семена, рапица, студено пресован зехтин)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте грила/фурната.
2. Нарежете бекона, аспержите и лука на хапки от по 2 см.
3. Намажете с мазнина дъното на огнеупорна тавичка и я загрейте във фурната/ грила за 2 минути.
4. Разбъркайте зеленчуците със солта, пипера, горчицата и подправките (например мащерка, естрагон, магданоз).
5. Извадете тавичката внимателно от фурната и прехвърлете в нея зеленчуците и бекона и я върнете във фурната да се запекат за 5 минути, като по средата на печенето разбъркайте продуктите, за да не залепнат.
6. Сложете няколко филии хляб отстрани, за да се запекат.
7. Докато ястието се запича, чукнете яйцата в купичка и ги овкусете със сол и черен пипер.
8. След 5 минути извадете тавичката от фурната, освободете малко пространство и сложете там яйцата. Покрийте ги с резен сирене/кашкавал и ги върнете във фурната.
9. Запечете за още минута или докато белтъците се стегнат и станат хрупкави, а жълтъците са все още течни.
10. Извадете всичко от фурната и разпределете внимателно в чиния или сложете тавичката върху огнеупорна подложка.
11. Залейте с изстискания сок от цитруси и сервирайте с препечените филийки!
Вариации:
1. Добавете малко соев сос, сусамово олио и сусам към зеленчуците преди да ги запечете.
2. Прибавете няколко цели чери доматчета или един малък домат в тавичката по средата на готвенето (кожицата им се набръчква и доматите се постоплят).
3. Прибавете царевица, нарязан зелен лук или зеленчуци по ваш вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ