Домашен карамелизиран ябълков пай
Пай с ябълки и карамелена коричка.
Необходими продукти:
За блата:
- 2/3 ч.ч. брашно (90 грама) + още малко за премесването на тестото
- 30 г масло
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. захар
- щипка сол
- 1 с.л. вода
За топинга:
- 2 червени ябълки
- 2 с.л. захар
- 30 г масло
Начин на приготвяне:
1. В купата на чопъра изсипете брашното, маслото, олиото, захарта и солта и бръмнете докато се получат трохи. След това добавете водата и бръмнете отново.
2. Съберете с ръце трохите от купата, прехърлете на набрашнен плот и от получената смес оформете тесто. Направете го на сплесната топка, увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 20 минути.
3. Набрашнете плота отново и с точилка оформете тестото на блат с дебелина около 1,5 см. Това тесто не е особено дружелюбно - твърдо е и се напуква по крайщата, затова по време на точенето ще се наложи да прибирате отчупените парченца от крайщата.
4. С отвора на кръгла купа изрежете правилен кръг от тестото и го прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене. Не е нужно тестото да съвпада с размерите на тавата - може и да е много по-малко.
5. Почистете добре кората на ябълките, защото по-красиво е да се готвят необелени. Почистете сърцевината, а останалата част нареже на тънки полумесеци. Подредете ги напречно върху пая. Така в средата остава нещо като дупчица, а встрани се разполага ветрило от ябълкови парчета, които се застъпват леко.
6. Върху ябълките подредете малки парченца масло, а след това поръсете със захарта. Тя ще направи коричката карамелена и апетитна.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
8. След охлаждане можете да изсипете в центъра разбито цедено мляко с мед или да поставите топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ