Българска мусака
Традиционна мусака с картофи.
Необходими продукти:
- 200 г смляно телешко
- 1 малка глава лук, фино нарязан на кубчета
- 4 големи картофа, обелени и нарязани
- 2 пресни домата, обелени и нарязани
- 2 яйца
- 4 с.л. обикновено брашно
- 1/4 ч мляко
- сол, черен пипер, сушен риган, пресен магданоз
- 1/2 ч бяло вино
- 1/2 ч вода
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера. Добавете каймата, лука, доматите, солта, черния пипер, ригана. Покрийте и задушавайте на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато течността от доматите почти се изпари и сместа остане суха.
2. Загрейте предварително фурната на 190°С. Намажете дъното на квадратна тавичка. Подредете 2 нарязани картофа на дъното, поръсете със сол и черен пипер, покрийте с кайма и с останалите картофи. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете виното и водата. Течността трябва почти да покрива последния ред картофи. Сложете в предварително загрятата фурна и печете около 45 мин. или докато течността се изпари. Ако картофите започнат да прегарят, а течността все още не се е изпарила, покрийте с хартия за печене.
3. Междувременно в малка купа разбийте яйцата, добавете млякото и брашното. Добавете сол, черен пипер, пресен магданоз или сушен риган. Изсипете върху вече изпечената мусака. Печете още 5 мин. или до златисто-кафяво. Поднесете топла.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ