Бутчета с домати и сметана на фурна
Печени пилешки бутчета с чесън и лук в сос от доматено пюре и заквасена сметана.
Необходими продукти:
- 4 цели пилешки бутчета (горна и долна част с кост и кожа)
- сол и пипер
- 4 ч.л. зехтин
- 15 г масло + 1 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. червен сладък пипер
- 2 с.л. брашно
- 200 мл доматено пюре
- 200 мл пилешки бульон (можете да разтворите и кубче във вода, ако нямате домашен)
- 1 малка кофичка заквасена сметана - около 125-200 мл
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата оставете цели, обтрийте със сол и пипер и покапете с по 1 ч.л. зехтин. Обтрийте повторно и на места бръкнете под кожата, за да овкусите по-добре.
2. Лука и чесъна нарежете на ситно.
3. Сипете олиото в тиган, пуснете над средната температура и добавете маслото щом загрее. След като се разтопи и зацвърчи положете бутчетата първо с кожата надолу. Гответе 7 минути и обърнете. Гответе още 5 минути. Извадете в отделен съд.
4. Намалете огъня на умерен и добавете лука. Бъркайте 5-6 минути, вкарайте и чесъна и гответе още 3 минути. След това махнете от огъня и оставете 1 минута да се поохлади.
5. Поръсете червения пипер и брашното и разбъркайте много добре. Върнете на котлона и сипете доматеното пюре. Оставете да закъкри и залейте с врял бульон. Разбъркайте хубаво.
6. Получения сос прехвърлете в тавичка. Ако тиганът ви е с огнеупорна дръжка, можете да оставите в него. Посолете и върнете бутчетата с кожата нагоре. С лъжица ги залейте със соса.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
8. Извадете бутчетата от тавата или тигана. На тяхно място изсипете сметаната. Разбъркайте много добре с останалия сос и върнете бутчетата. Не ги заливайте със сос отгоре - нека горната им кожичка запази апетитния си кафеникав цвят. Върнете във фурната за още 5 минути, като може и да е угасена.
9. Сервирайте бутчетата със соса и по желание гарнитура от бял ориз, варени картофи или макарони.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ