Печени бутчета с булгур и зеленчуци
Пилешки бутчета на фурна с гарнитура от булгур с лук и моркови.
Необходими продукти:
- 200 г булгур
- вряла вода
- 8 долни пилешки бутчета
- 200 мл заквасена сметана
- сол и пипер на вкус
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. мащерка
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 с.л. олио
- листенца пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Булгура изсипете в купа и залейте със студена вода. С ръка мийте 1 минута, след което отцедете хубаво водата. Залейте с вряла вода така, че да го покрива хубаво и похлупете купата с капак или друг съд. Оставете да се напари и изпръхне.
2. Бутчетата прехвърлете в купа, поръсете щедро с подправки и залейте със сметаната. Обтрийте добре и оставете настрана да се мариноват.
3. Лука нарежете на кубчета, а морковите рендосайте на едро ренде. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до омекване, добавете морковите, овкусете със сол и пипер и гответе още 5 минути на умерен огън при периодично бъркане.
4. Изсипете на дъното на тавичка запръжката от лук и моркови и заравнете с шпатула.
5. Отцедете водата от булгура, ръснете му сол и пипер, разбъркайте и изисипете върху зеленчуците в тавата. Сипете 150 мл вряла вода. Заравнете отново.
6. Подредете отгоре бутчетата плътно, а в малките отвори между тях разпределете оттеклия се сос от мариноването. Покрийте тавата с фолио.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. След товамахнете фолиото и върнете на същата температура докато бутчетата хванат апетитен загар.
8. Сервирайте с поръска от наситнени листа пресен магданоз и хапвайте докато е топло.
Източник: YouTube/Вкусни идеи от Натали
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ