Бутер пай с гъби и сметана
Солен пай с печурки в сметана с билки.
Необходими продукти:
- 1 кг гъби
- 600 мл готварска течна сметана
- 100 г пармезан или кашкавал
- 1 пакет бутер тесто
- 50 г масло + още за намасляване на съда
- връзка копър
- сол и черен пипер на вкус
- клонка розмарин по желание
Начин на приготвяне:
1. Почистете гъбите и ги нарежете на парчета, като си запазите 1-2 гъбки за украсата.
2. Разтопете маслото в голям тиган, добавете в него гъбите и гответе на умерен огън за 15-20 минути докато намалят обема си 4 пъти.
3. Налейте сметаната при гъбите, добавете клонката розмарин, захлупете с капак и гответе още 5-6 минути. Овкусете със сол и пипер и махнете розмарина. Наситнете копъра, добавете го в сместа и разбъркайте хубаво.
4. Разстелете тестото в намаслена тава с високи стени така, че да обхваща дъното и да има борд. Изсипете вътре гъбената смес. Нарежете заделените гъби на полумесеци и подредете за украса. Можете да сложите и листенца или клонки пресни билки.
5. Запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути или докато прецените, че е готово.
6. Поръсете с рендосания кашкавал или пармезан и върнете на изключена фурна докато се разтопи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ