Боб чорба с лук, моркови и копър
Постна бобена супа със зеленчуци и български подправки.
Необходими продукти:
- 500 грама боб
- 2 големи моркова
- 1 глава стар лук
- 2 с.л. сушени зеленчуци
- 1 с.л. вегетина (или друг вид солена универсална подправка на зеленчукова основа)
- шепа семена копър
- чубрица, сушена целина и джоджен по желание
- вода
Начин на приготвяне:
1. Измийте боба и го накиснете в студена вода за минимум 8 часа.
2. Сменете водата в тенджерата и пуснете боба да се вари на силен огън.
3. 5 минути след кипването излейте водата и сипете студена. Намалете леко огъня и оставете боба да се вари докато зърната му не започнат да се люспят при подухване.
4. По време на варенето доливайте вода, ако е нужно, както и изгрибайте насъбралата се върху чорбата пяна.
5. Лука наситнете, а морковите нарежете на кубчета.
6. След положителния тест с люспенето на зърната сложете първо лука, варете 5 мин. и след това добавете сухите подправки и морковените кубчета. Оставете да се готви още 7-8 минути вече на слаб огън.
7. На финала опитайте чорбата. Ако ви се стори безсолна или пък прецените, че липсва друга подправка – добавете я.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ