Бобобти - южноафриканска мусака
Печена кайма със сушени плодове, яйца и мляко.
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 2 глави лук
- 2 с.л. растителна мазнина
- 4 скилидки чесън
- 300 мл мляко
- 2 филии бял хляб
- 2 яйца
- 80 г сушени кайсии
- 80 г стафиди
- 50 г бадеми
- 1 ч.л. къри на прах
- 1 ч.л. лют пипер на люспи
- 2 ч.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
- 5 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Лука и чесъна наситнете, стафидите, кайсиите и бадемите нарежете с нож. Хляба накиснете в 150 мл от млякото.
2. Сгорещете растителната мазнина в тиган и запържете в нея лука и чесъна до прозрачност. Добавете каймата и гответе докато стане на трохи и мазнината се изпари. Добавете сол и пипер на вкус, лютия пипер, захарта, кърито и наситнените плодове и ядки. Разбъркайте.
3. Изстискайте хляба от млякото, натрошете го в тигана и гответе още 3-4 минути, като разбърквате.
4. Съдържанието на тигана изсипете в малка тавичка с високи бордове.
5. Разбийте яйцата с млякото и с получената смес залейте каймата. Отгоре подредете дафиновите листа и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ