Беляши - руски мекици с кайма и лук
Руски кнедли с кайма.
Необходими продукти:
- 7 г суха мая
- 1 с.л. захар
- 250 мл вода
- 300 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 500 г кайма
- подправки (сол, пипер, кимион или друго по желание)
- 200 мл растителна мазнина за готвене
- пресен лук, див лук и чеснов сос за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. В купичка изсипете сухата мая, смесете със захарта и залейте с леко подгрятата вода. Разбъркайте и оставете настрана докато шупне маята.
2. През това време пресейте брашното и го разбъркайте със солта. Налейте шупналата мая и разбъркайте. Може да ползвате шпатула. Сипете и олиото и замесете еластично лепкаво тесто вече с ръце. Месете докато спре да лепне. При нужда налейте още малко олио.
3. Лука смелете в чопър. Замесете кайамта с подправките и лука.
4. Върху намазан с олио плот размесете тестото и разделете на 16 части. Всяка от тях разточете на кръгла тънка кора с помощта на набрашнена точилка. Разделете на 16 части и каймата.
5. Слагайте кайма в средата на всяка кора и завивайте краищата като отгоре оставите малка дупка в средата. Редете готовите мекички в чиния с брашно.
6. Сгорещете растителна мазнина за пържене в тиган на слаб към умерен огън. Слагайте по няколко мекици с отвора първо надолу и гответе по 3-4 минути от страна.
7. Вадете в чиния, застлана с домакиснка хартия. Поднесете топли, по желание със сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ