Безмесна паста със сирена
Паста в сметанов сос със сирена и масло.
Макароните продължават да са едно от типичните италиански ястия, които бабите ни са свикнали да побългаряват, правейки ги в тава на фурна с мляко, бяло сирене и захар. Е, това си е роден вариант, в който да използваме суровината, но има и по-модерни начини да си я сготвим, като пак може да бъде страхотно основно, но да има съвременна нотка и елегантна частица в себе си. Именно такава рецепта за макарони със сирене ни показва каналът Хапка, като обаче не се спира на балканския саламурен продукт, а комбинира гауда с чедър и ементал, а млечния сос обогатява с масло, индийско орехче и сметана. Така се получава гъста текстура, в която пастата плува наистина в свои води.
Първо трябва да си сварим макароните ал денте. Това означава да са леко недоразварени в средата, за да хрупкат и да радват със своята стегнатост. Разбира се, вместо макарони, можете да използвате друг вид паста по желание, но най-добре се придържайте към правилото - на 100 г паста се слга 1 литър вода и 1/2 ч.л. сол. Водата трябва да заври, след това се подсолява и чак после се пуска пастата в нея. Готви се между 3 и 5 минути в зависимост от спецификите на тестеното изделие. То се исипва още врящо в гевгир и се шокира под студена течаща вода, за да се спре процеса на готвене. Ако просто оставите макароните, дори и отцедени от водата, те ще слепнат и ще се разкашкат. Така че нека се учим от опита на италианците.
След това се прави соса - в дълбок и голям тиган се разтапя масло и се добавя брашно, като се бърка до разпад на бучките. Трябва да стане бързо, за да не загори. После се долива млякото и сметаната, а щом и те се позатоплят, се изсипва микса от рендосани сирена и се подправя с горчица, сол, индийско орехче и пушен пипер. Щом сирената се разпаднат на влакна, изиспваме и макароните в тигана. Готвим няколко минути докато паста и сос започнат да къкрят в единна симбиоза. След това сваляме от котлона и разпределяме в индивидуални порции. По желание отгоре можете да поръсите с хлебни трохи, още пармезан, наситнен магданоз, пресен босилек и капки зехтин или разтопено масло. Авторите изчисляват, че порция от изкушението ще ви струва около 2 лв. Заслужава си да го сготвите в домашни условия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ