Бананов хляб с шоколадова сърцевина
Бананов кекс с вътрешност от шоколад.
Необходими продукти:
- 4 банана
- 3 с.л. олио
- 1 яйце
- ванилия
- 100 г захар
- 210 г брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч.л. канела
За шоколадовия сос:
- 70 мл течна сметана
- 70 мл мляко
- 2 шоколада
- ванилия
Начин на приготвяне:
1. Обелете бананите и ги нарежете на парчета в купа. С вилица намачкайте на пюре.
2. Добавете олиото и разбъркайте с шпатула. Този кекс се меша на ръка и не бива да ви притеснява, че тестото му е на парченца.
3. Следва яйцето и пак разбъркване. После е ред на захарта и бъркане. Тук ще трябва повечко мешане, за да се разтвори.
4. Сега прибавете брашното, содата, бакпулвера и щипка сол. Размешвайте до сравнително хомогенизиране.
5. Пресипете тестото в намслена малка правоъгълна формичка с високи бордове тип терин. Печете на 180 градуса за 45-50 минути.
6. След охлаждане извадете от формичката и обърнете. С нож изрежете отгоре по-малък правоъгълник като на дълбочина срежете хляба до 2/3. След това направете напречни разрези в по-малкия правоъгълник. Така ще извадите тази част от сърцевината и то в красива форма, достойна за поднасяне към сладкиша.
7. Сгорещете сметаната и млякото и разтворете в тях натрошения шоколад. Не бива да кипват. Изчакайте да се поохлади сместа и я пресипете на мястото на извадената сърцевина.
8. Поднесете сладкиша с резени банани или други плодове и извадените парчета от кекса. С тях можете да топвате директно в шоколадовата сърцевина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ