Бананов сладкиш с бисквити и крем
Бананаов пудинг с основа от бисквити, плодова сърцевина и заливка от яйчен крем с ликьор.
Необходими продукти:
- 4 яйчени жълтъка
- 3/4 ч.ч. захар
- 3 с.л. картофено нишесте
- 500 мл мляко
- 50 мл ликьор по желание (най-добре ако имате бананов или амарето)
- 1 пакет ванилова захар или есенция
- 2 банана
- 2 ч.л. лимонов сок
- 1 опаковка от любимите ви бисквити (можете да използвате с парченца шоколад, а също тунквани, канелени или ванилови)
- 80 г масло
Начин на приготвяне:
1. Разбийте на средна степен с миксер жълтъците със захарта до хомогенност. Работете в огнеупорен съд, за да не ви се налага да пресипвате след това.
2. Налейте постепенно млякото, а след това прибавете внимателно и нишестето.
3. Преместете сместа на средно загрят котлон и кипнете. Разбърквайте периодично докато се сгъсти. Ако закипи бурно или започне да залепва, намалете огъня. Щом се превърне в гъст яйчен крем, махнете от печката.
4. Добавете ванилията и ликьора и разбъркайте докато кремът ги поеме. Оставете настрани за 20 минути, като разбърквате през няколко минути, за да не хване коричка.
5. Смесете в неметален съд лимоновия сок с 3 с.л. вода. Обелете бананите, нарежете ги на кръгчета и ги накиснете в сместа. Така ще ги предпазите от потъмняване, което прави сладкиша неугледен.
6. Маслото разтопете на стайна температура, а бисквитите скълцайте или направете на трохи в блендер. Залейте с маслото, разбъркайте и разпределете на дъното на неголяма тава с високи бордове, застлана с пергаментова хартия. Печете за 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
7. Върху леко охладения блат наредете банановите резени, а отгоре залейте с крема. Приберете в хладилник, за да се стегне хубаво. По желание декорирайте слдкиша с бита сметана, плодове, листенца мента или друга украса по желание. Можете да поднесете с топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ