Бананов крем карамел
Крем карамел с ананас и банани.
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. захар за карамела
- 2 обелени узрели банана
- 4 яйца
- 1 кутия кондензирано мляко
- 1 кутия подсладено кондензирано мляко
- ½ ч.ч. смлян ананас
- 1 с.л. ванилова есенция
- щипка канела
- съдове за водна баня
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки в блендер и пасирайте, докато банановата смес не стане на каша.
2. За да приготвите карамела, загрейте захарта на умерена или средно силна степен, докато добие златист цвят.
3. Внимателно изсипете карамела в тава, поставена в по-голяма тава с вода. Сместа трябва да покрие цялото дъно на съда и около 2 см от стените му.
4. Бавно изсипете банановата каша в малката тава (като внимавате да не нарушите слоя карамел).
5. Налейте вода в по-голямата тава около съда и загрейте, докато водата не закипи. Намалете температурата на средна степен и покрийте съда с фолио. Оставете във фурната за около 30 минути. Проверете дали е готово, като забодете кухненски нож в средата на крем карамела. Ако ножът е чист, когато го извадите, значи крем карамелът е готов.
6. Прокарайте ножа по страните на крем карамела, за да се извади по-лесно от тавата. Оставете да изстине на стайна температура за около час. След това покрийте тавата с поднос или голяма чиния и обърнете, така че крем карамелът да падне върху дъската. Ако е необходимо потупайте леко дъното на тавата.
7. Може да се съхранява добре покрит 2-3 дни в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ