Крем Каталана с карамелена коричка
Крем Каталана с аромат на ванилия и портокал.
Необходими продукти:
- 120 г пудра захар (или на вкус)
- 4 жълтъка
- 1 с.л. царевично брашно
- 1/2 лимонова кора
- 1/2 портокалова кора
- 1 шушулка канела
- 430 мл пълномаслено мляко
- захар за карамелената коричка отгоре
Начин на приготвяне:
1. В тенджерка разбийте жълтъка и захарта до побеляване.
2. Добавете млякото, лимоновата кора, портокаловата кора и канелата и сложете на слаб огън.
3. Бъркайте непрекъснато, до сгъстяване и свалете незабавно от огъня. Важно е да свалите веднага съда от котлона, щом усетите, че кремът започва да се сгъстява, за да не стане на бучки - трябва да е гладък.
4. Извадете шушулката канела и налейте крема в порционни купички. Оставете да се охлади и сложете в хладилника за една нощ или поне за 3-4 часа.
5. Поръсете всяка купичка с щедро количество захар и с помощта на горелка за сладкиши карамелизирайте захарта. Ако нямате горелка, включете грила на фурната на най-силна степен и изпечете крема (възможно най-близо до реотаните) до образуването на карамел.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ