Бабините курабийки от едно време
Домашни содени курабийки с кисело мляко и яйца.
Курабийките на баба са спомен от едно време, който драстично избледня при появата на модерните къпкейкове и тирамису, които са доста по-меки при отхапване, вкусът им е завладяващ, но и се приготвят по-трудно, без рецептата за тях да е носител на родна традиция. В тази рецепта обаче Милена ни връща в миналото, когато вкусните и елементарни курабии бяха любима закуска, омесена от бабините ръце и поднесена с чаша мляко или айрян, точно преди очакваните игри през ваканциите. Ако искате да съживите тези спомени - вижте как се правят онези курабийки, които небцето помни.
Брашното се замесва с разбити със захар яйца и сода, погасена в кисело мляко. За аромат се добавя ванилия и лимонова кора, но ако сте фенове на канелата, сложете от нея, пък по желание кръстосайте с карамфил, както моята баба правеше. Милена пропуска да каже, че и олиото влиза в състава на тестото, но ние ще ви подсетим за това, както и за задължителната щипка сол, която се прибавя за баланс на вкуса.
Останалото е ясно - с ръце оформяме топчета от тестото и ги редим в тава, застлана с хартия за печене. Жалко че бабите ни не познаваха тази хартия, за да си спестят поне малко от бруталното жулене на съдове в онези дни. После намазваме с разбит жълтък, поръсваме със захар, за да имаме автентичната карамелена коричка, и печем на 180 градуса до готовност... някъде около 20 минути. След това просто се наслаждаваме.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ