Бабагануш - печени патладжани с тахан и чесън
Турски хумус от патладжани със сусамов тахан, мента, чесън и зехтин.
Необходими продукти:
- 1,5 кг патладжани (около 8 броя)
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сол
- 2-4 скилидки чесън
- 100 мл сусамов тахан
- 10-15 наситнени листа прясна мента
- 4 с.л. студено пресован зехтин
- зехтин, сусам и мента за украса при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте и подсушете. Както са си цели, ги подредете без да се докосват в тава, застлана с хартия за печене.
2. Бутнете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 1:20 часа.
3. Охладете след изваждане. Разрежете с нож през средата всеки патладжан и изгребете с лъжица съдържанието му. Прехвърлете в купа и намачкайте с вилица.
4. Добавете солта, пипера, тахана, зехтина, наситнените листа мента и намачкания на паста или минат през преса чесън. Разбъркайте много добре.
5. Прехвърлете в купа, заравнете отгоре и по желание украсете с капки зехтин, поръска от семена бял сусам и листенце мента за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ