Ароматна морска риба с каперси
Рибно филе с лимонов сос.
Необходими продукти:
- риба по ваш избор (тригла, калкан, скат, треска и т.н.)
За ароматния бульон:
- 1 глава ситно нарязан кромид лук, морков, праз лук, стрък целина, скилидка чесън
- 10 семена от кориандър
- 1 дафинов лист
- 1 стрък мащерка
- 1 ч.л. бял пипер
- 60 мл бял винен оцет
- 1 с.л. сол
- 1 литър вода
За морския крем:
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 жълтък
- 2 с.л. аншоа или олио от риба тон (от консерва или буркан)
- 4 с.л. фъстъчено олио
- лимон/лимонов сок
- 2 с.л. ароматен бульон за да се разреди сместа
За украса:
- хрупкави крутони
- резени лайм
- стръкове магданоз – дълбоко пържени или пресни
- бейби каперси .... или нормални
- картофена салата за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Пригответе ароматния бульон – след като съставките заврят, оберете пяната и оставете да ври на слаб огън в продължение на 30 минути.
2. Внимателно добавете парчета от избраната от вас риба. Оставете да ври около 15-20 минути .... и рибата е готова.
3. Направете крема – разбийте заедно дижонската горчица и жълтъка добавете олиото на малки капки, докато сместа емулгира. Прибавете лимоновия сок и сол/черен пипер на вкус.
Разредете сместа с ароматния бульон.
За сервирането:
1. Обичам да сервирам тази топла салата от риба върху малка картофена салата (топла).
2. Украсете, както е показано на снимката – с малко сос, каперси, лайм, магданоз и крутони.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ