Айвар - пюре от печени чушки с патладжани
Подобие на кьопоолу или лютеница без домати от смлени и запържени патладжани с чушки.
Необходими продукти:
- 400 г патладжани
- 1,5 кг сладки червени чушки
- 100 мл олио
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. лют пипер
- 1 с.л. захар
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. лимонов сок
- листенца магданоз за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте патладжаните и чушките и ги подредете в голяма тава, застлана с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
2. След изваждане покрийте тавата с лист алуминиево фолио, за да се задушат за 15 минути. После обелете патладжаните и чушките, чушките почистете от семките и прехвърлете в купа заедно двата зеленчука.
3. С пасатор пюрирайте на гладка каша.
4. Сгорещете на умерен огън олиото в тиган. Изсипете полученото пюре и гответе 3-4 минути при непрестанно бъркане.
5. Добавете солта, захарта, намачкания или минат през преса чесън, лютия пипер и лимоновия сок. Спрете котлона, но оставете ястието на него и гответе и бъркайте още няколко минути докато спре напълно да къкри.
6. Прехвърлете в стерилизирани бурканчета или купа тип сосиера. При поднасяне можете да украсите с пресни листа магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ