Азу - телешка яхния с доматен сос
Тататрско ястие с телешко и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 700 г телешко месо
- 7 кисели краставички
- 4 домата
- 4 с.л. доматено пюре
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 120 мл вода
- олио
- сол и пипер
- чубрица и мащерка
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци или на не много малки кубчета. Запържете в сгорещеното олио до прозрачност. Добавете наситнения чесън и гответе още 1 минута. Поръсете брашното и пържете докато промени цвета си. Прибавете доматената салца, щипка захар и започнете постепенно да наливате водата. Количеството е ориентировъчно.
2. Месото почистете от жилите и нарежете на хапки. Доматите обелете и нарежете на кубчета, а киселите краставички нарежете на кръгчета.
3. В тенджера сипете олио и запържете в него месото от всички страни докато се запечата - за по 30-40 секунди от страна. Налейте соса, добавете доматите и краставичките и оставете да се готви на умерен огън под капак за 1:30 часа. Ако стане прекалено сухо, добавете топла вода или телешки бульон.
4. След първия час от готвенето добавете сол и пипер, мащерка и чубрица.
5. Сервирайте с хляб за топкане или гарнитура от картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ