Пилешко с маслини и сини сливи
Мариновано пилешко с каперси, бяло вино и карамелена коричка.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле, или пилешки парчета (бутчета, гърди) около 1,5 кг
- 4 скилидки чесън
- 100 г сушени сини сливи без костилка
- 12-18 зелени маслини без костилка
- 2-3 с.л. каперси (не отцеждайте от соса на бурканчето)
- 4 с.л. зехтин
- 2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок
- 2 дафинови листа
- риган (2 клонки или 1 с.л. сушен)
- сол и пипер на вкус
- 2 с.л. кафява захар
- 4-6 с.л. сухо бяло вино
- пресен магданоз или босилек за поръска при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сините сливи залейте с вряла вода и оставете да набъбнат.
2. Пилешкото месо почистете и обтрийте със сол и пипер.
3. В купа смесете наситнения или сух риган, намачкания със сол чесън, нарязаните на половинки или четвъртини маслини, каперсите, зехтина и киселината, дафиновите листа и нарязаните набъбнали сини сливи. Добавете сол и пипер на вкус. Разбъркайте и вкарайте пилешкото месо в тази странна марината. Обтрийте, покрийте съда със стреч фолио и приберете в хладинки за една нощ.
4. Изсипете съдържанието на купата в тава, разстелете и добавете бялото вино. Поръсете месото с кафявата захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час.
5. Сервирайте сготвените мръвки със сос и продукти от тавата. Поръсете с наситнена прясна зеленина (магданоз или босилек) непосредствено преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ