Агнешко с пресни картофи и зелен боб
Пролетно агнешко с картофки, пресен чесън и зелен фасул.
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут или плешка (около 2,3 кг)
- 1,2 кг пресни картофи
- 500 г зелен фасул (можете да използвате както пресен, така и замразен, но най-добре си купете от кенийския сорт, който е нежен и крехък)
- 6-8 стръка пресен чесън
- сол и пипер на вкус
- 6 скилидки чесън
- 100 г масло
- мащерка и джоджен на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте и по-големите от тях нарежете на половинки. По-малките оставете цели. Прехвърлете ги в тава.
2. Добавете зеления фасул, овкусете със сол и пипер и разбъркайте.
3. Чесъна намачкайте на паста, маслото размекнете и разбъркайте с чесъна, след това добавете и подправките.
4. Обтрийте първо агнешкото със сол и пипер и след това с маслено-чесновата смес. Положете върху картофите. Встрани от мръвката подредете целите стръкове пресен чесън, като отрежете края на перцата им.
5. Увийте с фолио и бутнете в предварително загрята на 250 градуса фурна. След това веднага намалете температурата на 160 и оставете да се готви за 4 часа.
6. Разгърнете фолиото, увеличете градусите на 180 и гответе около 25 миути докато месото хване апетитна коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ