Агнешки гювеч със сини сливи
Печено агнешко с джинджифил, канела, мед и бяло вино.
Ако нямате голям земен съд за изпичане на ястието, можете да го сложите в тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Няма да е така автентично, но пак обещава да е много вкусно.
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко
- 1 глава червен лук
- 60 мл олио
- пръчка канела
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1 ч.л. куркума
- щипка шафран (по желание)
- 50 мл бяло вино
- 350 мл вода
- 250 г сушени сини сливи без костилка
- 3 с.л. мед
- 1 с.л. семена сусам
- 100 г белени фъстъци
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете агнешкото на немалки парчета - примерно всяко парче да бъде порция за човек (по около 250 грама). Обтрийте със сол и пипер и покапете с част от олиото.
2. Сгорещете тиган и запечатайте месото за по 3 минути от страна. Така соковете му ще останат в него. След това го прехвърлете в земен гювеч или тенджера.
3. Сгорещете част от олиото. Запържете в него нарязания на едри полумесеци червен лук. Дръпнете настрана.
4. В малко тиганче изсипете шафрана и затоплете докато отключи аромата си. Налейте виното, махнете от огъня и оставете да постои.
5. В охладения лук налейте водата, добавете сините сливи и кипнете. Налейте меда, прибавете канелата, джинджифила и куркумата и варете до леко сгъстяване. Махнете от огъня и прибавете съдържанието на тигана с шафрана. Добавете сол на вкус и с получения сос залейте агнешкото.
6. Поръсете със сусамовите семена и ядките. Захлупете капака на гювеча или тенджерата и бутнете в студена фурна (ако е гювеч). Пуснете на 170 градуса и оставете да се готви 2:30 часа. След това махнете капака и допечете на същата температура за още 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ