Агнешки бут с картофи, чесън и моркови
Печено агнешко със зеленчуци, масло и сос от билки.
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут около 2 кг
- 100 г масло
- 6 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- 4 клонки розмарин
- 800 г картофи
- 4 моркова
- 2-3 глави чесън
- 3-4 глави лук по желание
- 4 с.л. олио
За соса:
- 50 г масло
- 4 скилидки чесън
- 1 лимон
- връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Размекнете маслото на стайна температура. Намачкайте чесъна (6 скилидки) със сол. Към маслото прибавете чесъна, 1 с.л. сол и 1 ч.л. черен пипер. Разбъркайте до получаването на крем.
2. Намажете месото хубаво от всички страни с масления крем и по желание шпиковайте на места и бутнете по 1/2 скилидка чесън.
3. Картофите обелете, нарежете на едро и сложете в голяма тава. Моковите обелете и нарежете на 2-3 парчета всеки. Добавете при картофите.
4. Главите чесън обелете само от най-крайната люспа. Разрежете през средата и сложете в тавата при зеленчуците с разреза нагоре. Същото направете и с главите лук, ако ще ползвате.
5. Поръсете зеленчуците в тавата със сол и пипер, покапете с олио и отгоре сложете агнешкия бут. Върху него подредете клонки розмарин.
6. Завийте с алуминиево фолио и печете 1:30 часа на 220 градуса. Развийте фолиото и допечете на 180 градуса за още около час.
7. Направете соса като смесите маслото за него с намачкания на паста чесън и подгреете до разтопяване на маслото. Махнете от огъня и добавете изстискания лимонов сок и наситнения копър.
8. Сервирайте месото с гарнитура и сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ