Солта атакува сърцето в жегите
Всяка година над 1,5 млн. души умират косвено заради злоупотреба с натриев хлорид.
Солта – вкусът на всяка манджа - е онази подправка, чиято липса в основното ястие усезаемо дразни небцето и езика и създава усещане за вкусов дискомфорт на целия организъм. Сол – нейното име носят всички солени ястия и независимо дали са кисели, пикантни, сладнят или носят неутралност във вкуса си, имат нужда от белия ситен прашец. С него се правят маринати за продължително съхранение на продукти и се придава елементарна сладост всичко, което влиза в устата.
Като всичко хубаво и лесно достъпно, така и солта си има основен минус – вредна е щом се прекали с количеството и води след себе си редица проблеми със здравето, както и може да бъде носител на фатална сладост, припомня д-р Даруиш Мозафариан от Университета в Тъфт. Изследователят и екипът му се заемат да обяснят на човечеството как да използва вкусната подправка без да вреди на здравето и да застрашава живота си.
Човек не бива да поглъща повече от 3 грама натриев хлорид (NaCl – познат като готварска сол) на ден. Това е около ½ ч.л., а количеството наистина изглежда достойно да задоволи изцяло нуждите на нормално хранещия се човек. Да, но не съвсем.
Колко сол има в едно ястие можем да видим само ако си го приготвяме сами у дома, но едва ли са много модерните „граждани на света“ които ежедневно могат да се хранят само със собственоръчно спретнати гозби. А в купената храна е същинският проблем. Всички колбаси и салами, меса за директна консумация и консервирани храни преливат от натриев хлорид, защото чрез него се удължава срокът им на годност. Това важи и за чипсове, тестени изделия, сготвени и мариновани продукти.
За пример в 300 грама кренвирши, което е около 3 броя се съдържат близо 2 грама сол. Това означава, че само с един обяд с кренвирши вие вече сте изчерпали дневния си лимит. Какво става ако си отворим буркан с царевица, грах, печени чушки или мариновани гъби за компания към вечерната пържола – вече сме далеч над нормата. Един чипс с любимото предаване? Сега сме и тотално прекалили.
Всички тези сравнения са за да се обясни едно твърдение на Световната здравна организация по храните (СЗО), с което екипът на д-р Мозафариан се съгласява, а именно, че ПРЕКОМЕРНАТА КОНСУМАЦИЯ НА СОЛ Е ОТНЕЛА ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО НАД 1,5 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА САМО ЗА 2013-А ГОДИНА. Проблемът се задълбочава и тенденциите са нарастващи за 2014-а година. Модерните начини на хранене и приготвяне на продукти за хрнителната верига предразполагат към прекомерна консумация на натриев хлорид и само съвестния индивидуален подход към ястията може да предпази човек от опасното прекаляване.
А как солта се превръща в убиец – тя възпрепятства напускането на течностите от организма и повишава налягането в кръвоносните съдове и междуклетъчното пространство. Така хората, страдащи от проблеми със сърцето и най-вече високо кръвно буквално могат да пръснат сърцето си. Особено опасно е преяждането със сол в жегите, когато и без това движението на плазмата е по-ускорено, а стените на кръвоносните съдове понасят по-голям напор отвътре.
Затова любимата цаца с бира или пържени картофки с пиво на плажа са опасни и човек трябва да подхожда с умерена настървеност към този вид кулинарно лятно удоволствие. Съчетанието между нискоалкохолната течност, соленото мезе и жегата е пагубно. Затова вижте този навик и от порочната му страна, пък нека всеки сам за себе си прецени дали си заслужава риска.
А ето и десетки предложения за БИРЕНИ МЕЗЕНЦА ако сте решили да си ги направите у дома с драстично по-малко количество сол от купените.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Ползи от консумацията на черна сол и как се разпознава истинската черна сол? виж още »
Хранене, което поддържа сърдечното здраве. виж още »
Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали. виж още »
КОМЕНТИРАЙ