Папаята – вкусен, полезен и опасен
С папая се вае плосък стомах, заздравява се имунитета, понижава се кръвната захар, но плодът създава предпоставки за аборт и алергични реакции.
Папаята е сочен и апетитен тропически плод с произход Южна Америка, който все по-често се появява и на българския пазар в последното десетилетие. Приятният му вкус, сравняван с кръстоска между пъпеш и праскова, го прави идеален заместител на обичаните родни плодове в студените месеци. И въпреки сравнително високата си цена, папаята успява да привлече все нови и нови фенове на вкусовите и здравословните си качества. Но какво трябва да знаем за него, преди да му се нахвърлим.
Папята е обявен за плодът на плоския корем. В 100 г от него се съдържат 42 калории, 7 г. захари и 1,6 г. фибри. Благоуханните му парченца съдържат редица витамини и минерали – A, B, C, D, E, както и калций, магнезий, желязо, фосфор, мед, цинк, калий. Освен това в него се намира и едноименният алкалоид папаин. Той е уникално средство за горене на мазнини, което извайва плосък корем без изморителни тренировки.
Папаята разкрасява и заздравява имунитета. Компонентите в него са така балансирани, че се грижат едновременно за здравината на кожата, косата, ноктите, кръвоносните съдове и редица вътрешни органи. Подобряват зрението и мозъчната активност, засилват защитните сили на тялото и борят възпалителните процеси в организма. Но с папаята трябва да се внимава, предупреждават медицински експерти.
Бременните не бива да ядат папая. Нови изследвания доказват, че папаята пречи на плода в две насоки. От една страна предизвиква контракции на матката и може да доведе до преждевременно раждане. От друга – способен е да причини генетична мутация и аномалии или да отприщи редки болести. Дори и да планирате бременност в близко бъдеще, консумацията на папая може да се окаже опасна в този момент.
Недоузрялата папая може да причини тежки алергии. Плодът съдържа естествен латекс. В комбинация с двта ензима в състава му – папаин и карпатин, реакцията на тялото може да бъде жестока – от оприщване и подуване, до тежки стомашни разстройства и проблеми с дишането. При зреене тези вещества се изтеглят в кората, семената и листата, оставайки само в полезни количества в ядливата част на плода. Но е ясно, че тропическите плодове на родния пазар често пристигат недоузрели, затова трябва много да се внимава.
Папаята разрежда кръвта и понижава кръвната захар. За мнозина тези ефекти от хапването на вкусния плод са позитивни, но има определени заболявания, при които могат да навредят на лечението.
ПОДОБНИ СТАТИИ
По кое време е добре да се ядат плодове и можем ли да се нахраним само с тях? виж още »
Помелото не съдържа мазнини и захари, но за сметка на това е богато на витамини и минерали. виж още »
Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013. виж още »
КОМЕНТИРАЙ