Драконовият плод – здравословен, екзотичен и модерен
Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013.
Импровизаторският дух на множество готвачи създаде редица рецепти с продукти, които обикновеният човек не се е и замислял да използва за направата на ястия. В желанието си да вкуси от всичко човекът днес готви медузи, скакалци, врабчета и всякакви твари и природни дарове, които на пръв поглед са негодни за ядене, но са предизвикателство за кулинарните умения и ексцентричността на сладокусника.
Копнежът за екзотика и нестандартност в храните е в основата на популяризирането на един плод, който се превърна в летен хит за всеки, който желае да опита нещо ново, различно, безопасно и вкусно. Драконовият плод, наричан още питая или питахия, се оказа най-добрия кандидат за рецепторите на множество европейци, които се влюбиха в него още от първо опитване. И ако миналото лято освен в суров вариант, на българския пазар можеше да бъде намерен единствено под формата на сок, и то в комбинация с цитрусови плодове, то през лятото на 2013 г. хранителни производители вече пуснаха кисело мляко с питая, пюре от питая, сладолед от питая и пакетирана салата със зелени листни зеленчуци и питая. Най-често плодът в България се продава на бройка в големите супер- и хипермаркети, като цената му е малко над 2 лв.
А какво представлява драконовият плод – питаята е нощно цъфтящ кактус с големи цветове, който вирее в топлите страни на юг от екватора. Плодът е обвит в кора, по която има твърди израстъци, наподобяващи люспи на дракон, откъдето идва и името. Съществуват два вида – жълта и розова. Сърцевината му е бяла или розовееща, прилича на желе, а в нея са разпръснати множество черни семенца. На вкус е ненатрапчив, с леко сладникава нотка и екзотичен свеж аромат. Воднистите му деликатни на сладост сокове са особено атрактивна напитка под формата на скрежина или друг летен коктейл. Съчетават се прекрасно с нектари и екстракти от цитрусови плодове.
Питаята е полезна храна с високо съдържание на витамин С. Тя дарява на тялото минерали като фосфор, магнезий и желязо и е богата на фибри и антиоксиданти. Семената й са складове за омега 3-мастни киселини, които имат разкрасителен ефект върху тялото и се борят с възпалителните процеси в организма. Фибрите в драконовия плод понижават нивото на холестерола и подпомагат храносмилането.
Затова и питаята е изключително подходяща за диети. Тя съдържа 90% вода, а в 100 г от плода има едва 36 Ккал.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Хранителната тенденция е насочена към хапването на повече зеленчуци, био продукти и загърбване на вредните хранителни навици. виж още »
Зеленчукът резене – много имена и много начини за консумиране. виж още »
С папая се вае плосък стомах, заздравява се имунитета, понижава се кръвната захар, но плодът създава предпоставки за аборт и алергични реакции.   виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ