От кого и как е създаден първият сладолед
Историята на сладоледа от планински лед с плодове до най-желания летен десерт.
Наред със слънцето, морето, почивката, плодовете и оскъдните дрешки, сладоледът се нарежда сред един от най-ярките символи на лятото. Свежестта, която носи в жарките дни го прави предпочитано десертче от малки и големи, с което да се разхладят в почивката, да си хапнат на крак докато се разхождат или прибират от работа. Ние от kulinarno.bg ще погледнем към лятното изкушение от историческа гледна точка, за да проследим от къде идва първият сладолед и как се трансформира в стотиците разновидности, с които е изпълнен пазарът днес.
Както много открития в човешката история и сладоледът се появява на две места сравнително по едно и също време и независимо едно от друго. Става въпрос за първото столетие след Христа, когато в Рим император Нерон (60-та година) помолил свои подчинени да му донесат планински лед, а след това да го натрошат в съд и да го смесят с плодове. По същото време в Китай се наслаждавали на близо вековната традиция да си хапват натрошен лед с подсладители и оцветители, особени в горещите дни.
По времето на управлението на император Танг (620-640 г.) владетелят започнал да добавя и мляко в десерта. Неговата достъпност го направила един от предпочитаните сладкиши в Китай. През XIII век при пътуването си към Източна Азия Марко Поло бил пленен от леснотата, с която се приготвя толкова свеж и вкусен десерт и възродил идеята на Стораия континент, където навиците на римския управник Нерон да си хапва прототипът на днешния сладолед, били забравени. Леденото ястие с вода, мляко, плодове и подсладители се превърнало в модерен десерт за аристокрацията.
Развитие в рецептата внесъл италианският готвач Джерард Тирсен, който през 1649 г. създал рецептата за замразен крем от мляко и сметана. Той бил обявен за изобретател на сладоледа, а летния десерт се превърнал в модерен сладкиш в цяла Европа.
Не след дълго преминал и отвъд Океана където американските президенти Джордж Вашингтон и Томъс Джеферсън го обявили за сладко изискано ястие и често го сервирали на високопоставените си гости. Около век и половина по-късно – през 1851 г в САЩ отворила врати първата фабрика за търговско производство на сладолед, създадена от Яков Фусел. Янките измислили и патентовали и вафлената фунйика, в която и до днес си хапваме някои сладоледи. На 1 февруари 1897 г Алфер Хана Карл информирал обществеността за откритието си, документирано на негово име.
Ето и няколко рецепти за сладолед:
Сладоледено маскарпоне с боровинки
Домашен сладолед със зелен чай
Кокосов сладолед с печени банани
Шоколадов сладолед със сметана
ПОДОБНИ СТАТИИ
Иновативният японски сладолед с ягоди не се топи в жегите. виж още »
Италианец стана Световен шампион по правене на сладоледи. виж още »
Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията. виж още »
КОМЕНТИРАЙ