Метална, дървена или силиконова бъркалка да си купя?
Кой е най-добрият материал, от който се правят приборите за готвене?
Когато дойде мигът за оборудване с готварски инструменти или тяхната подмяна с по-нови, изборът на домакинята се завихря в търсене на най-необходимите инструменти, които да са направени от най-добрия възможен материал. Така хем ще имат шанса да бъдат неизменно помощници в кухнята, хем службата им над печката ще продължи максимално много време. И така - от метал, дърво или силикон е най-добре да бъдат направени шпатули, бъркалки, готварски лъжици, щипки? Отговорът не е категоричен. Всичко зависи за какво планирате да ползвате готварската посуда.
Метални прибори за готвене. Те са най-подходящи за барбекю любителите и професионалните кухни, където се готви в съдове от тежък метал. Когато храната загаря по директно нажежените реотани на дворното барбекю или в тиган с дебелина на дъното от над 2 см. и без незалепващо покритие, другите материали просто нямат шанс да отговорят на напора. Затова се грабва тежка метална лъжица или калена стомана с топлонепроводима дръжка. Модерните съдове не са пригодени за подобен тип грубост, затова, ако планирате да готвите в рамките на домашната си кухня, не ви е нужен метален готварски прибор.
За какво са добри дървените бъркалки? Основният плюс на тези прибори е, че трудно надраскват покритието на тигани, тави и тенджери. С тях можете по-спокойно да чегъртате из тефлона, стига обаче да не вкарате прекомерна сила. Използват се както при самото готвене на храни, така и при тяхното сервиране. С дървена шпатула е най-удачно да извадите парче мусака или да разбъркате запръжката за супа, като отлепите загорелия по дъното лук, без да нараните съда. Проблемът при дървените помощници в кухнята е, че силно попиват мазнини и миризми. Ето защо трябва да бъдат сменяни по-често.
Силиконови бъркалки и инструменти за готвене. Особено модерни са силиконовите щипки, с които лесно се обръщат меса и риба от тигани и тави, като същевременно се запазва покритието. Опитайте обаче да работите със силикон в чугунен тиган и ще разберете колко крехък и податлив на деформации е този материал. Мие се лесно, почиства се добре без остатъци, ала когато трябва да свърши силова работа, е безпомощен. Ако пък го пробвате на дебел метален тиган или барбекю, най-вероятно ще го повредите. Ето защо силиконовите прибори за готвене са предназначени за нежно и деликатно обръщане, разбъркване или изваждане на крехки храни.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Може ли да се готви в обикновен тиган без храната да залепва по него и как бабините ястия не са прегаряли без наличие на тефлон в кухнята? виж още »
Как се пести място в кухнята и как да побера всички принадлежности в тясната кухня? виж още »
Как да запазим качеството на кухненската дъска за рязане с хитри трикове за поддържане на дъски? виж още »
КОМЕНТИРАЙ