Краставицата е най-полезна на сок
Полезни летни изкушения с краставица за здраве и хубава кожа.
Краставицата е сред най-полезните и нискокалорични зеленчуци, евтини и вкусни, които влизат в дневната диета през лятото. Дали приготвени на традиционна шопска салата в комбинация с други сезонни зеленчуци, като основа за домашен таратор, добавени за свежест към зелени листа, поднесени с маслини или просто нарязани на кръгчета и гредички и посолени, те радват със свежест и носят здраве и виталност. Високото съдържание на витамини, фибри и минерали и малкото количество енергия ги правят идеална добавка към всяка солена чиния или чаша. Кой е най-полезният начин за консумиране на краставици, разказва диетологът д-р Анджелика Дювал, цитирана от Франс Прес.
Ползи от консумацията на краставица. В нея се съдържат три от основните и важни витамини – А, В и С. Имат висока усвояемост, когато идват от хапването на краставица и се грижат за хубостта и здравината на кожата, допринасят за поддържането на свеж и младежки вид, откъдето идва и словосъчетанието „свеж като краставица“. От микроелементите тя е богата на магнезий, калий и натрий, които благоприятстват сърдечно-съдовата и нервната система. Силициевият диоксид отговаря за здравината и еластичността на съединителната тъкан, като се насочва предимно към кожа, стави и сухожилия. Кафеената киселина пък помага на задържани течности да напуснат организма и по този начин тялото се пречиства. Въпреки че краставицата е естествен диоритик, тя хидратира успешно, защото над 90% от нея представлява вода. Изключително богата е на фибри, затова се препоръчва като добавка към всяко ястие с цел по-пълноценно храносмилане.
Как трябва да се консумира краставицата. Въпреки че не е сложна за разграждане, части от нея преминават през храносмилателната система без да бъдат разпаднати. Това се случва най-вече когато човек я сдъвче бегло и преглътне, обяснява д-р Дювал. Ако пък е рендосана, парченцата могат да бъдат погълнати практически цели и да преминат в този вариант през стомаха и червата. Ето защо най-добрият вариант е краставицата да се смели в блендер. Звучи неапетитно, ала има как хидратиращото пюре или полученият краставичен сок да се превърнат в полезна и освежаваща напитка.
Летни напитки със сок от краставица. Ако сте отдадени на грижата за външния вид, не забравяйте след смилане или изстискване на сока от краставица да намажете с малка част от него лицето и околоочния контур. Останалата част можете да разредите с вода, да добавите мед и лимонов сок, парченца плодове, листа мента и лед и да превърнете в апетитна лятна освежаваща напитка, на която целият организъм ще се зарадва. Опитайте също да си приготвите любимия таратор с пюрирана краставица. Ако искате по-различен вкус и добавка на естествена соленост, изстискайте си 3-4 с.л. сок от стебло на целина и прибавете. Букетът от витамини, минерали и вкус ще бъде напълно завършен.
Почистете добре краставицата, за да не приемате препарати. За съжаление малцина разполагат с двор, в който да отглеждат екологично чисти краставици, а цената на био краставиците в хранителната верига е доста по-висока. Ето защо можете да предприемете няколко действия, с които да изтеглите вредната химия от полезния продукт. Задължително обелете преди консумация или направа на сок. Голяма част от фибрите, но и от препратите се съдържат именно в кората. Допълнително можете да накиснете в студена вода, в която сте сложили щипка сода или капка етерично масло от лимон. 5-6 минути са достатъчни. Отрежете и „дупетата“, защото в тях се концентрират вредните вещества, попаднали във вътрешността на зеленчука. А след това се насладете в любимия си вариант.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Какво предизвиква в котките панически страх от краставици и защо не бива да се прекалява с шегите към домашния любимец. виж още »
Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »
Прост принцип, който ни отървава от натрупаните през зимата мазнини и токсини и бори пролетната умора. виж още »
КОМЕНТИРАЙ