Питателен вариант на Шопска салата
Салата от домати и краставици с варени яйца и сирене.
В жегите на човек някак не му се иска да хапва тежка храна на обяд и вечеря. Пресните зеленчуци по естествен начин изместват любимите на българина свински пържоли и пилешки бутчета и се настаняват трайно на трапезата. Освен приятен летен вкус, те зареждат тялото с витамини и фибри, спомагат за отслабването преди лятната ваканция и засищат, без да подуват и да носят усещането за тежест. Ето една салата, която вкъщи си правим за основно ястие.
Необходими продукти:
- 4-6 домата (в зависимост от размера)
- 1 голяма краставица
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 стръка пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 2 варени яйца
- 150 г сирене
- връзка магданоз
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
1. В купа нарежете доматите. Ако са купени, ги обелете, а ако са домашни, по-добре ги сложете с ципата. Тя съдържа голямо количество от полезните вещества на плодовия зеленчук. Лошото на купешките домати е, че в тяхната обелка се задържа и значително количество от препаратите и торовете, с които са отглеждани и обработвани.
2. Чушките измийте, разполовете по дължина, почистете от семките и след това нарежете на тънки полумесеци. Добавете ги в купата.
3. С краставицата процедирайте като с доматите – ако е купешка – обелете, ако е домашна – хапнете си я с кората. Разрежете я на две през средата по ширина и всяка от двете части разделете на две по дължина. Така ще можете да режете две четвъртинки едновременно. Направете я на кубчета – не е вкусна, когато е прекалено изтънена.
4. Почистете и наситнете пресните лук и чесън и добавете и тях в купата при останалите зеленчуци. Сега подправете първо със сол, като вземете предвид, че и сиренето ще бъде солено. Разбъркайте. Чак след това сипете зехтин и разбъркайте отново. Така ще имате съвършеното овкусяване. Ако нямате скруполи, бъркайте на ръка.
5. Прехвърлете салатата в големи индивидуални чинии. Натрошете сравнително равномерно сиренето отгоре. Не го рендосвайте – по-вкусно е на бучици.
6. Извадете жълтъка от белтъка на варените яйца. Рендосайте на едро ренде по един белтък върху всяка чиния. Накрая натрошете с пръсти жълтъка.
7. Поръсете с наситнен пресен магданоз и поднесете. Аз обожавам този зеленчук на салата си и си слагам доста. Съпругът ми пък не го харесва и си ръсва малко само за цвят. Със сиренето е на обратно, затова по-голямата част отива в неговата чиния. Това е предимството на индивидуалните порции – всеки го прави според вкуса си.
А сега си сипете по една студена ракийка и си кажете НАЗДРАВЕ в топлата лятна вечер! Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ