Живеем по-дълго с диета от благородни сирена и вино
Хапването на френски и италиански сирена увеличава продължителността на живота.
Французите и италианците се нареждат сред европейците с най-голяма продължителност на живота. На какво може да се дължи тяхното дълголетие бе въпрос на множество изследвания през последните десетилетия. Наблюденията доказаха, че те страдат от сърдечни и чернодробни заболявания по-малко спрямо останалите народи на Стария континент. Изследователи от Тексаския медицински университет разкриха, че консумацията на някои видове сирена в определени количества благоприятства именно сърдечната и чернодробната функция.
Кои сирена удължават живота? Сред списъка с вкусните млечни продукти с превантивно лечебно действие попадат френските Бри, Рокфор, Камабер и Бофор, а от италианска страна се нареждат Пармезан, Горгонзола, Грана Падано и Пекорино. Общото между тях се оказва химикал с неапетитното име спермидин. Ала той е главният виновник за полезността на тези иначе вкусни и калорични продукти.
Какво прави спермидинът в сирената? Той се добавя в процеса на производството и е част от зреенето на гореизброените млечни продукти. Тестван върху животни той увеличава продължителността им на живот с 25%, като поддържа здравословни нива на кръвното налягане и спира разпространението на увредени чернодробни клетки в организма. Наблюдения върху хора доказват, че умерената редовна консумация на тези сирена намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%.
Какво означава умерена консумация на сирена? Те са мазни, понякога и доста солени, а е ясно, че мазнините и солта са враг на сърцето и черния дроб. Затова златната среда е в дозировката – тя трябва да зареди тялото с достатъчно спремидин без да го натовари. Всичко зависи от цялостното хранене и здраве на индивида. Спазвайки правилото за до 3-4 грама сол дневно и до 80 г мазнини, всеки трябва да прецени за себе си колко сирене може да си позволи, за да остане в тези граници.
Комбинацията на сирена с бяло вино не е случайна. Оказва се, че до 80 мл бяло вино, комбинирано със сирененото прихапване за деня може да помогне допълнително за усвояването на спермидина и някои микроелементи от продукта. Затова старият френски навик да се закусва или обядва с парче сирене и глътка вино май не е толкова пагубен, както го сочат привържениците на здравословните режими. Все пак и тук ползите от храната и напитката идват с умереност в количествата и постоянство.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Проверете знанията си за сирената със сиренени въпроси от шеф Ангелов. виж още »
Кои са любимите сирена на хората и защо бялото саламурено сирене остава на заден план? виж още »
Вкусното италианско сирене с плесен, което плени небцата на ценителите на сирена. виж още »
КОМЕНТИРАЙ