5-те любими балкански храни на туристите за 2022 г.
Кои храни на Балканите ще останат в кулинарните спомени на чужденците като най-вкусните ястия от Източна Европа?
Летният сезон е към своя край и последните чужденци на балканска почва се готвят да отпътуват за родината си, връщайки се към обичайните си задължения. В спомените остават преживявания, красива природа, екзотичен за другоземците етнос и не на последно място вкусът от местната храна. Албанският сайт AgroWeb.org прави проучване за най-вкусните храни сред туристи, посетили Балканите. Ето и кои са петте върхови представители на балканската кухня според западноевропейците и американците.
1. Бобът се приготвя различно на балканска почва. Въпреки че това е просто вариво, което се продава в консервиран или суров вариант по целия свят широко в хранителната верига, явно бобът, сготвен в Източна Европа е по-различен. Той е абсолютен фаворит сред чужденците. Описват го като силно ароматен и с перфектните подправки. Дали имат предвид джоджен или чубрица – не се знае. Най-впечатляващ е бобът в гърне и печеният боб, но също така бобената салата и пържен боб с наденица, споделят пътешествениците.
Ето рецепта за постен боб в гърне от нашия дом.
2. Пълнените зеленчуци. Те са на второ място сред посочените като най-атрактивни и вкусни храни на Балканите. Разнообразието от тях е голямо. Българските пълнени чушки с кайма оставят незабравим кулинарен спомен. Харесвани още са гръцките пълнени тиквички с мляно телешко, пълнените домати със сирене, както и пълнен патладжан със зеленчуци. Самата визия на ястието се приема за много атрактивна, а разнообразието от сосове за поднасяне угажда и на най-взискателното небце.
За по-изтънченото небце напълнихме чушките с кайма и киноа - вижте домашната ни рецепта.
3. Кюфтетата са кулинарен символ на Балканите. Въпреки че каймата също е вседостъпен продукт, а скара има почти във всяко домакинство, явно европейците и американците не успяват да нагодят така табиетлийски сместа и да я изпекат. Българските кюфтета и сръбските плескавици и ущипци взимат бронзовия медал за любима на туристите храна на Балканите.
Домашната ни рецепта за кюфтета яхния, които ще впечтлят чужденците.
4. Ръчно омесените питки. Анкетиран споделя, че единственото по-силно преживяване от това да видиш как жена меси питка, е да я хапнеш докато е топла. Месенето на тесто е занаят, който все по-малко модерни домакини владеят. А вкуса на табиетлийски замесен хляб, прясно изпечен и поднесен с масло и шарена сол издига творчеството на балканските питки до 4-то място.
Домашно омесен хляб с яйца и мляко - питка та дрънка.
5. Бяло сирене и кисело мляко. Не е тайна, че бялото сирене съществува единствено на Балканите. По вид и текстура то е пълна изненада за чужденците. Но щом го опитат като добавка към местни салати или за мезе към руйно вино, определено се влюбват в него. Други пък споделят, че киселото мляко е някак „истинско“ и „различно“ от познатите йогурти в хранителната верига.
С бяло саламурено сирене имаме рецепта за идеалните гювечета.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Гости на Фестивала на сръбската скара в град Лесковац изядоха гигантска плескавица за по-малко от час. виж още »
Как се правят съвършените кюфтета, как се готви печена наденица и какво да направим с пържолите преди печене. виж още »
Фестивал на скарата, състезания по надяждане и надпиване и концерти на открито изпращат топлото време в София. виж още »
КОМЕНТИРАЙ