Колко е една щипка сол или чаена чаша брашно
Какво означават мерните единици, с които "говори" кулинарията?
Често, когато четем необходимите продукти за една рецепта, стигаме до количества като „щипка сол“, „чаена чаша захар“, „чаена лъжица пипер“ или „супена лъжица брашно“. Тук всеки се замисля дали приборите му са универсални и ще съумее ли да спази пропорциите, използвайки наличната посуда в кухнята си. Защото едно е сигурно – за да се получи ястие досущ като желаното, от нас се изисква повече умение, освен това да гребем с различни прибори в различни пликове и буркани със съставки. Затова ние от kulinarno.bg ще внесем доза яснота какво означават тези грамажи, които така и не са официално признати в Международната система за мерните единици.
ЕДНА ЧАЕНА ЧАША:
- сол – 200 грама
- ориз – 200 грама
- брашно – 130 грама
- олио – 180 милилитра
- захар – 200 грама
- смлени ядки – 180 грама
- прясно мляко – 200 милилитра
ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖИЦА:
- сол – 10 грама
- кристална захар – 10 грама
- пудра захар – 11 грама
- нишесте – 8 грама
- оцет – 10 милилитра
- смлени ядки – 6 грама
- олио – 9 милилитра
- ориз – 10 грама
ЕДНА ЧАЕНА ЛЪЖИЦА:
- сол – 5 грама
- захар на кристали – 5 грама
- олио – 5 милилитра
- оцет – 6 милилитра
- кимион, канела, пипер (всичките на прах) – 4 грама
ЕДНА ШЕПА:
- ориз – 50 грама
- сол – 80 грама
- захар на кристали – 70 грама
- брашно – 50 грама
Обявеното количество за една щипка предполага между един и два грама продукт. Под „щипка“ се разбира захванатия продукт между палеца, показалеца и средния пръст.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как по време на готвене може да се поправи ястието, ако е пресолено, твърде кисело, по-люто от очакваното или пък с повече мазнина? виж още »
Замисляли ли сте се колко са тежки ябълката и бананът от рецептите и колко грама е една филийка хляб? виж още »
Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »
КОМЕНТИРАЙ