Колко грама тежат различните хранителни продукти
Замисляли ли сте се колко са тежки ябълката и бананът от рецептите и колко грама е една филийка хляб?
Преди седмица ние от kulinarno.bg ви информирахме какво означават мерните единици „чаена чаша“, „чаена лъжичка“ и „супена лъжица“ и по колко грама или милилитра се събира в тях от даден продукт. (Още информация – вижте ТУК). Днес ще се опитаме да внесем още малко яснота относно какъв е грамажа на различни хранителни и готварски продукти, приети за константни чрез броя си, а не според тежестта.
- Едно яйце – Средното яйце тежи 60 грама, като белтъкът е 35 грама, а жълтъкът – 20 грама.
- Една филийка хляб – 30 грама, ако е нарязан на машина. Става въпрос за бял тостерен.
- Едно пакетче бакпулвер – 8 грама.
- Една скилидка чесън – 3 грама
- Едно зърно черен пипер – 0,1 грам
- Щипка сол/пипер (млян) – 1 грам (важи за голяма част от подправките в прахообразно състояние)
- Едно кубче жива мая (като сила на действие се равнява приблизително на два пакета суха мая) – 40 грама
- Една ябълка – В зависимост от сорта са между 60 и 120 грама, като за средна стойност се приема 85 грама.
- Един бадем/лешник – 4 грама
- Една супена лъжица вода – 10 милитра
- Една пръчица канела – 20 грама
- Една средна глава стар лук – 50 грама
- Една връзка магданоз/копър – средно 120 грама
- Един морков – 100 грама
- Сокът от един лимон – 25 милилитра
- Сокът от един портокал – 50 милилитра
- Един банан – 130 грама
По тези мерни единици лесно можете да се ориентирате колко калории от даден продукт приемате, като имате предвид каква е калорийната му стойност за 100 грама.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Какво означават мерните единици, с които "говори" кулинарията? виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ