Бедняшки таратор – лятната диетична супа на Северозапада
Жътварско кисело или таратор без кисело мляко бори жегите и хидратира. Това е таратор с вода и оцет – напълно постен и изключително евтин и бърз за направа. Българската студена супа.
22-и юни е обявен за Ден на българския фолклор и в чест на празника ние от kulinarno.bg ще ви запознаем с една лесна, бърза за направа, евтина, силно диетична и особено разхлаждаща рецепта от Северозападна България. Това е Жътварско кисело или Бедняшки таратор – идеалният начин за борене на жегите, ефикасен, но и позабравен в модерните времена на изобилие от продукти. Рецептата зная от прабаба си, но все още в Северозапада Бедняшкият таратор е на почит в горещините. Приготвя се не само от хората, които живеят бедно и скромно, но и от онези, които искат да водят природосъобразно и диетично съществуване.
Какво представлява супата Жътварско кисело? Това е лятно ястие, което се прави с четири основни продукта – краставица, вода, сол и оцет. Идеален е за хидратация в жегите поради комбинацията от вода, сол и оцет, които спомагат задържането на течността в тялото и набавят необходимия йод при интензивно потене. Двете основни изисквания за тази рецепта са: 1 – краставицата да се нарежи на наистина малки кубчета и 2 – водата да е ледено студена.
Добавки в Бедняшкия таратор. Най-комерсиалната и може би най-вкусна добавка е сухата чушка, нарязана на ленти. Именно в тази супа се слагат изостаналите сушени чушки преди да се наниже новата реколта за съхнене. Макар и да изглежда незначителна, тази чушка придава много приятна текстура на супата. С прясна определено не приятно. Други продукти, които често се срещат, са наситнения копър, орехите и чесъна. Но те са само по желание. В някои семейства се сервира с лед, а модерните домакинства често подправят с лимонов сок и няколко капки зехтин.
Рецепта за Бедняшки таратор. Всеки може да сглоби студената супа според вкуса си. В село Орешец обаче супата се е сервирала в кръчмата и е приготвяна по тамошен стандарт – на 1 литър вода се слагат 450 грама краставица, две сухи чушки, две скилидки чесън, една равна супена лъжица сол, шест супени лъжици оцет, щипка захар, листата на осем стръка копър и няколко бучки лед. Поне така твърдят старците, които като младежи са хапвали супата на мегдана.
История на Жътварското кисело. В миналото, когато трудът на полето е бил ръчен, работниците са се обезводнявали под жаркото слънце. Жените нарязвали краставиците, копъра, чесъна и сушените чушки в голям казан, посолявали, добавяли оцет, взимали всичките налични лъжици и минавали през селската чешма по път към нивите. Там наливали ледена вода и така успявали да занесат супата студена. А после всички сядали около казана и гребели заедно от съда с лъжица. Така се разхлаждали и оводнявали, за да имат енергия да продължат с работата си до залез.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Заменете тежките месни супи и чорбите със запръжка с разновидности на таратора и модерни зеленчукови крем супи. виж още »
Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа. виж още »
Когато всички се грижат за благото на трапезата, не остават гладни и жадни гърла. виж още »
КОМЕНТИРАЙ