Традиции с никулденския шаран
Народни обичаи с шарана за Никулден и каква е традицията за костите и люспите на празничната риба?
На Никулден редица български семейства спазват традицията да се яде люспеста риба. Народното предание представя Свети Николай като рибар, който на 6-и декември събрал екипаж и излязъл с кораб в морето за улов. Но щом рибарите пуснали мрежата, от небето се разнесъл гръм и светкавица пробила кораба. Докато той се пълнел с вода и потъвал, Никола успял да улови голяма риба и с нея запушил дупката. Така всички се прибрали невредими на брега, а в чест на спасителя си, екипажът му сготвил рибата. Затова Никулден се приема за празник на всички рибари и мореплаватели.
Никулден е професионален празник на банкерите. Тук легендата разказва за лихваря Николай, който дарил цялото си натрупано с честен труд състояние на бедните. Той давал парите си на овдели жени, осиротели деца и мъже, които изпадали във финансови затруднения и не можели да се грижат за семействата си. Помагал на гладните, а получилите неговата благодетелност, не разбирали откъде се появявали кесиите с пари в ръцете им. За работещите във финансовата сфера Никулден е професионален празник.
Защо се избира риба С ЛЮСПИ за Никулден? Смта се, че люспите символизират парите и колкото повече люспи има рибата, преди да бъде почистена, толкова повече доходи ще влязат в семейството през идната година. Затова те се почистват с уважение. Вярва се, че ако люспа падне на земята, ще изникне голям семеен разход. А ако падналата люспа бъде настъпена, бедна година предстои на сгрешилия и неговите близки.
Рибни люспи в портмонето за богатство. Това е основна традиция на Никулден. След като бъде почистен шарана, се отделят най-големите и красиви люспи. Измиват се и се оставят върху хартия да изсъхнат. След това се раздават на семейство, съседи, близки и приятели, а част от тях се уставят у дома. Всеки трябва да сложи поне по една люспичка в портмонето и на местата, където държи парите си. Така богатството само ще си идва на мястото.
Традицията за зачистване на зъбите с кост от шарана. Това е обичай за здраве. Когато семейството се събере на празничната трапеза за Никулден, всеки вади по една голяма кост от своята порция риба и показно зачиства зъбите си с нея. Според поверието така болестите няма да влизат през устата и в предстоящата година парите в семейството ще стигат за качествена и вкусна храна.
Какво символизира главата на шарана? Местно българско поверие гласи, че костите от главата на шарана се преплитат, образувайки кръст. Именно той е молитвата на семейството към Бог да ги закриля от бедност, болести и бедствия. Затова рибата за Никулден се готви задължително с главата. А след като бъде изядена, главата се почиства от кожата и остатъчните меса и се окачва пред входната врата или на двора на къщата. Така Бог пази от недоброжелатели и бедствия дома.
Ако още не сте решили как да сготвите рибата за Никулден – ето няколко предложения, които kulinarno.bg опита в дома си:
Шаран във фолио със сушени плодове
Екипът на kulinarno.bg честити на всички именяци, рибари и банкери с пожелание за здраве, щастие и задоволиелни доходи!
ПОДОБНИ СТАТИИ
Етапи при чистенето на риба и какви са стъпките при люспене, махане на перките, кормене и отстраняване на слузта и хрилете. виж още »
Трикове за готвене на риба, които ще послужат за направата на идеална вечеря. виж още »
Пълнен шаран с киноа – модерна рецепта за Никулден! виж още »
КОМЕНТИРАЙ