Този уикенд: Да посрещнем Рождествените пости
Как да си сготвим меню изцяло без животниски продукти, което да е хем постно, хем вкусно?
От тази събота - 15.11.2014 година започва тазгодишния 40-дневен зимен пост, който завършва с Рождество Христово на Коледа. По трядиция в следващата седмица (тази година от 15 до 22 ноември), както и от 20 до 24 декември не може да се консумират никакви храни с животински произход. През останалото време постите не са така стриктни и позволяват храненето с морски дарове и речни риби без дните сряда и петък. На 6 декември - Никулден се разрешава освен консумацията на риба и пиенето на вино.
Все по-малко българи напоследък споделят, че спазват постите. Едни се оправдават с атеизма си, други - с факта, че нямат време и възможност да готвят отделно за себе си, отделно за непостещите членове от семейството, а трети пък споделят, че не си представят живота без месце и винце, особено в застудяващото време.
Независимо дали сте от феновете на вълчи мезета или пък сте решили да спазите християнската традиция, като се лишите от животински продукти в следващата четиресетдневка, ние от kulinarn.bg имаме едно предложение за вас, а именно да си направите една постна семейна уикендна трапеза, с която поне в началото на Рождествените пости да отпразнувате по български започването им. И тъй като целта ни далеч не е да ви караме да се храните с блудкави и безвкусни ястия, то сега ще ви предложим няколко възможности за ордьоври, основни и десерти, които са едновременно вкусни и постни. А от вас се иска да ни дадете шанс да ви докажем, че такива рецепти съществуват.
За постно предястие или салата предлагаме да си спретнете едно кьопоолу. Хванете последните серии на патладжаните от плод-зеленчука и ги впрегнете с още техни зеленчукови авери в направата на ястието. Ето как се прави едно полезно кьопоолу с патладжани, чушки, домати и други екстри. Ако този вариант не ви се нрави, опитайте постни патладжани соте със зеленчуци. Споделяме също и рецепта за по-бързо домашно кьопоолу, за което списъкът с необходими продукти е по-кратичък.
В идеите за постни рецепти за основни ястия вече можем да се развихрим. Ето едно уникално вкусно предложение за пълнени чушки с ориз, моркови, домати и още екстри. Тук дори любитеите на мръвките няма да се осетят, че ястието е изцяло без животински продукти. Можете да запретнете ръкави и за нещо по-завъртяно - постна баница със зеленища, но за нея ще трябва да си напазарувате от добре зареден плод-зеленчук, защото на част от продуктите сезонът вече е минал. Друг вариант е вкусното постно имамбаялдъ, което е един вид рататуй по турски. Тук обаче небцето ще се наслади на уникален микс от ароматни подправки, които са и в основата на ястието. Франкофоните пък могат да видят подробно кратко видео как се прави вегански рататуй.
Заговорим ли за постни и пресни десерти през есента и зимата - веднага се сещаме за властващите през този период тиква и дюля. Опитайте тези дюли на фурна, които ще поблазнят с аромата си дори и комшийския език, защото благоуханието при готвенето им е наистина страхотно. Традиционният български постен тиквеник е друго решение за десерт от растителен произход. Ако пък не ви се занимава чак толкова с реденето на баници, то можете да пробвате лесната за направа тиква на фурна, в която подправките подслаждат по уникален деликатен начин десерта.
А ако искате да си направите нещо постно и различно - ЕТО ОЩЕ СТОТИЦИ РЕЦЕПТИ ЗА ПОСТНА ХРАНА.
ПОДОБНИ СТАТИИ
На 14-и ноември блажим, от 15-и ноември започва Коледен пост 2020. Вижте график на Коледните пости. виж още »
Как да се помолим за здраве и божия закрила на Бъдни вечер. виж още »
Коледните пости подтикват към телесно и духовно пречистване. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ