Къде се добавя заквасена сметана за идеални ястия?
Как се използва заквасена сметана за маринати, сладкиши, кексове и сосове?
Заквасената сметана наподобява по вкус цедено кисело мляко. Ако е качествено приготвена, то нейната направа също е като на кисело мляко, с тази разлика, че крайният продукт е много по-гъст и има кремообразна текстура. За какво се използва заквасена сметана и къде нейното присъствие обогатява храната и я издига на по-високо кулинарно ниво? Има четири основни групи ястия, в които този продукт допринася силно. Ето и кои са те:
1. Кексове със заквасена сметана. Високата масленост на продукта и млечно-киселата закваска го правят идеален за добавка към кексове вместо кисело мляко и масло едновременно. Ако харесвате содени кексове, можете директно да погасите содата в заквасена сметана. Същевременно тя подсилва и качествата на бакпулвера за още по-пухкава текстура. А необходимостта за добавяне на масло, което да придаде плътност и аромат – отпада. Кексовете със заквасена сметана имат допълнителна благоуханност и масленост. Ако добавяте в любимата рецепта за кекс вместо кисело мляко, предвидете да разредите сметаната 5:1 с вода. Може да махнете маслото по желание.
2. Марината за месо със заквасена сметана. Това е една от най-сполучливите френски маринати, особено що се отнася за пилешко месо. Използва се също и при немазно свинско, телешко и някои видове суха риба. За 1,2 кг продукт се смесват 200 мл заквасена сметана с 2 с.л. едрозърнеста (задължително едрозърнеста) горчица, 1 ч.л. сол, 2-3 намачкани скилидки чесън и подправка според вида месо. За пилешко се препоръчва пушен пипер, риган и кимион; за свинско – само кимион, а за риба – риган, мащерка, босилек, сух магданоз. Разбъркайте заквасената сметана с горчицата, чесъна и необходимите подправки, а след това намажете месото. Колкото повече престоява в тази марината, толкова по-крехко и сочно става, защото киселината от сметаната влияе директно на мускулните влакна. След мариноването печете директно с маринатата без да я оттръсквате. Ако нямате заквасена сметана, може да опитате с много гъсто кисело мляко – ефектът не е същият, но е сходен.
Рецепта за мариновано пилешко по индийски в заквасена сметана или кисело мляко
3. Заквасена сметана като добавка към сосове. Има два варианта на сосове, в които можете да добавите заквасена сметана. Първите са студени майонезени сосове, в които можете да вложите профирност. Част от любимите чеснови сосове се правят именно с такава сметана, за да имат едновременно лекота и по-добра текстура. Може директно да обогатите заквасената сметана с чесън, подправки, каперси, краставички, за да получите гъст млечен сос. Ако пък готвите яхния със сос, 1-2 с.л. заквасена сметана ще превърнат ястието в още по-вкусна домашна гозба с още по-апетитна и засищаща текстура.
Рецепта за кюфтета в сос със заквасена сметана
4. Сладкарски кремове със заквасена сметана. В любимото тирамису често се слага заквасена сметана като добавка към крема. Един от най-типичните кремове за торти и десерти, който е идеален и за украса с пош или просто за напояване на бисквити или бишкоти в чаша се прави от 1 част крем сирене, 1 част масло, 1 част заквасена сметана и 1 част пудра захар. Към него се добавя по желание ванилия или какао на прах, а гладката му текстура и нежен вкус пленяват небцата. Той е радост за окото, оформен с шприц върху любимия десерт или деликатно вкаран между блатовете.
Рецепта за бисквитен сладкиш с ябълки и крем от заквасена сметана
ПОДОБНИ СТАТИИ
Псевдомлечни продукти от кокос – какво представляват кокосовото мляко, масло, сметана и вода? виж още »
Пастата трябва да се потопи в сметановия сос преди да се раздели в индивидуални порции, докато печивата плуват в сметана през цялото време на готвенет виж още »
Седем съвета за страхотни домашни кексове и тестени сладкиши. виж още »
КОМЕНТИРАЙ