Внимание: оризът съдържа арсен и олово
Вредните вещества в ориза и въобще във варивата попадат от водата, в която културата вирее.
Най-консумираният хранителен продукт в световен мащаб е оризът. Въпреки богатството на витамини и минерали, малките зрънца съдържат и вредни за тялото съставки, предупреждава Чжен Чжоу от Университета в Индиана, цитиран от РИА НОВОСТИ. Според изследователя и групата му от експерти, полезните качества на любимата и достъпна храна до милиарди хора, могат да бъдат поставени под въпрос.
Водата пропива културите с олово и арсен. Тук не става въпрос за човешка грешка, категорични са биолозите, участвали в научната конференция за опазване на чистотата на храната в Ню Орлиънс. На Земята има подпочвени води, които са богати на тежки метали. Тези вещества се пропиват в почвите, а оттам и в културите. Дори и да се елиминира човешкото влияние, голяма част от ареалите, в които се отглеждат семена и зърна, насищат продукцията с вредни вещества.
Къде се съдържа арсен в почвата. Според наблюденията на експертите най-много арсен във водата и земята има в Индия и Бангладеш, въобще азиатските обработваеми земи в централната част на континента, както и в някои части на Италия и Испания. Основен виновник за съдържанието на елемента са грунтови води, които от хилядолетия мият почвата. Но днес в тези земи се отглеждат хранителни култури, които буквално се пропиват с арсен.
Проблемни ли са тежките метали в ориза за здравето? За съжаление отговорът е „ДА“. Учените констатират, че над 50% от оловото и арсена в почвата и водата достига до зърната. А след готвене между 70% и 80% от попадналото количество вредности остава в зърното и бива изядено. Тези вещества могат да причинят световъртеж, отпадналост и понижен имунитет. Склонни са да отключат канцерогенни заболявания и да предизвикат проблеми с храносмилането, зрението, кожата.
Обмисляне, избор и умерена консумация. За да се проявят симптомите на натравяне с тежки метали или арсен, човек трябва да погълне определено количество, което зависи от хранителните навици и местата, от които е добита храната. За българина е добре да заложи на варива родно производство или отгледани в съседни държави. Затова е важно да се провери на опаковката страната на произход. Веществата се съдържат дори в култури, отгледани от биологично производство, затова пълното предпазване от поглъщането им е практически невъзможно. Но пък трябва постоянство в яденето им, за да се натрупат в организма до деградивно ниво.
Ако все пак искате да си сготвите нещо с ориз, вижте:
Ориз на тиган с яйца и зеленчуци
ПОДОБНИ СТАТИИ
Разликата между бял ориз и кафяв ориз. Кой е по-полезен и подходящ ли е оризът за диабетици и диетични режими. виж още »
Колите Хонда и Тойота са кръстени на думи, означаващи оризови насаждения, а дължината на оризовото зърно е определяща дали даденият сорт ще се използв виж още »
Оризовата гарнитура набавя минерали и засища с малко калории. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ