Шунка с картофи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1,3 кг червени картофи
1 1/2 ч мляко
1/3 ч брашно
1 ч течна сметана
3/4 ч вода
1 пакет зеленчуков бульон на прах
1 ч.л. сушена мащерка, натрошена
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. пипер
340 г шунка, нарязана на кубчета
4 стръка зелен лук, нарязан на тънки филийки
1/2 ч настърган кашкавал
1/2 ч.л. червен пипер (по желание)
Сложете голяма тенджера с вода да заври. Обелете картофите; нарежете на тънки филийки; поставете филийките в купа със студена вода. Пуснете ги във вряща вода за 3 минути. Отцедете. Заделете. Загрейте фурната до 190ºС. Намажете правоъгълна тавичка с олио. Смесете 1/2 чаша мляко и брашното в средно голяма тенджера до гладкост. Прибавете останалата 1 чаша мляко, сметаната, водата, зеленчуковия бульон на прах, мащерката, солта и черния пипер; гответе, като се разбърква, на умерен огън, докато сосът се сгъсти и забълбука, около 3 минути. Сложете 1/3 от картофите в подготвената тава. Поръсете с половината шунка и зелен лук. Полейте с 1/3 от соса. Повторете слоевете. Покрийте с картофи и останалия сос. Пече се покрито на 190С във фурната за 30 минути. Поръсете с кашкавал и червен пипер, по желание. Пече се в продължение на 15 минути или докато леко покафенее. Оставете да престои 10 минути преди да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ