Пиле с фъстъчен сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За маринатата:
1 с.л. кафява захар
1 с.л. къри на прах
2 с.л. едро смялно фъстъчено масло
1/2 ч соев сос
1/2 ч прясно изцеден лимонов сок
2 скилидки чесън, накълцан
Натрошени сушени чили чушки
За месото:
6 половинки пилешки гърди, нарязани на ленти с широчина 0,5 см
За фъстъчения сос:
2/3 ч едро смляно фъстъчено масло
1 1/2 ч кокосово мляко, неподсладено
1/4 ч прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. соев сос
2 с.л. меласа (или кафява захар)
1 ч.л. пресен джинджифил, настърган
4 скилидки чесън, накълцан
1/4 ч пилешки бульон
1/4 ч пълномаслена сметана
Лют червен пипер
Настъргана кора от лайм
Пресни стръкове кориандър
За да направите маринатата, смесете първите седем съставки в плитка чиния. Набодете лентите пилешко на бамбукови шишчета. Поставете шишчетата в сместа със соев сос и мариновайте в хладилника за поне 2 часа, въпреки че през нощта е за предпочитане. Направете соса с фъстъчено масло, като комбинирате следващите 7 съставки (от фъстъченото масло до чесъна) в тенджера. Подправете на вкус с лют червен пипер. Гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти като сметана (около 15 минути). Прехвърля се в кухненски робот или блендер и се пасира. Добавете пилешкия бульон и сметаната и пасирайте, до гладкост. Тази смес може да се направи няколко часа предварително и се съхранява в хладилник. Оставете до стайна температура преди да сервирате. Сгорещете скарата и изпечете пилешкото, като обръщате няколко пъти и мажете с маринатата, до хрупкавост отвън, но шишчетата да са все още влажни от вътрешната страна, около 8 минути. Поръсете печеното пиле с лайм и гарнирайте с листа кориандър. Сервирайте с фъстъчен сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ