Печено месо
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За 8 до 10 порции:
2 агнешки джолана, телешки гърди или агнешки гърди (или комбинация)
1,3 кг свинско филе
2 с.л. сол
19 люти чушки
18 зърна черен пипер
4 цели зърна карамфил
1/4 ч.л. риган
1/4 ч.л. семена кимион
1/4 чаша оцет
2 ч.л. сол
6 скилидки чесън, обелени
1/2 малка глава лук
Месото трябва да е общо около 3 килограма. Нацепете го на няколко места до костта и натрийте хубаво със сол. Междувременно пригответе чили пастата, като препечете лютите чушки леко, като обръщате от време на време, за да не изгорят. Почистете от семената и ципите. Сложете лютите чушки да се накисват в топла вода за около 20 минути, след което ги прехвърлете с решетъчна лъжица в каната на блендера, добавете останалите съставки и пасирайте до гладък сос. Покрийте месото с дебел слой паста и го оставете да се маринова за около 18 часа.
В деня на сервиране:
1 1/2 чаши вода
Маринованото месо
Брашно, разтворено във вода
900 г домати, печени
1 глава лук, нарязан ситно
1/2 ч.л. риган
Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете водата на дъното на голям гювеч или тенджера с плътно затварящ се капак и сложете месото върху решетка, така че да остане над водата. Запечатайте капака с паста от брашното и водата гответе за около 3 1/2 до 4 часа, като за това време месото трябва да почти да пада от костите. Прецедете соковете от дъното на съда, охладете и отстранете мазнините. Трябва да има около 2 чаши останали сокове. Ако не, долейте с вода. Смесете доматите на гладък сос. Поставете соса и обезмаслените сокове от месото в тенджера и оставете да заври. Сервирайте порция от смесените меса в дълбока купа. Полейте с 1/2 чаша сос и поръсете с нарязания ситно лук и риган. Поднесете с питки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ