Традиционна лазаня
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
225 г кори за лазаня
За соса Болонезe:
1 глава лук, нарязан на кубчета
1/2 морков, нарязан на кубчета
1/2 стрък целина, нарязана на кубчета
1 скилидка чесън, счукан
2 с.л. масло
225 г смляно свинско
1/3 ч сухо бяло вино
1/3 ч пълномаслена сметана
1/8 ч.л. индийско орехче, настъргано
6 пресни домата
Сол
Пипер
Сос бешамел:
3 с.л. масло
1/4 ч брашно
2 ч мляко
Сол
Пипер
3/4 ч настърган пармезан
За соса Болонезе:
Разтопете маслото в тенджера на умерен огън. Добавете каймата и гответе, докато вече не е розова, около 3 минути. Добавете лука, морковите и целината и задушете, като разбърквате често, докато омекнат - около 5 минути. Добавете чесъна и задушете още 1 минута. Добавете виното, като се разбърква с дървена лъжица, за да се деглазира тиганът; оставете да къкри, докато се редуцира наполовина, около 15 минути. Добавете сметаната и индийското орехче; оставете да къкри, докато се сгъсти, около 5 минути. Прибавете доматите и сока, натрошете с дървена лъжица. Покрийте и варете на слаб огън за 2 часа, като разбърквате от време на време. Поръсете със сол и пипер. За соса бешамел:
Разтопете маслото на слаб огън в голяма тенджера. Добавете брашното и гответе 1 минута. Добавете млякото и оставете да къкри, като се разбърква непрекъснато. Намалете огъня и поръсете със сол и пипер. Оставете на слаб огън за 20 минути. Сварете пастата в голяма тенджера с вряща, подсолена вода, докато омекне, около 3 минути за прясна паста. Отцедете добре, изплакнете със студена вода. Изсипете тънък слой сос Болонезе на дъното на тавичка. Подредете слой паста отгоре. Изсипете 1/3 от соса Болонезе и след това 1/3 от бешамела. Поръсете с 1/4 ч настърган пармезан. Повторете с още два слоя, като завършите със сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ