Тортелини с тиква и доматено-сметанов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За пастата:
3 ч универсално брашно
3 яйца, леко разбити
1 1/2 ч.л. зехтин
2 с.л. вода, приблизително
За пълнежа:
600 г тиква
1 ч листа ендивия
1 1/2 с.л. масло
1/3 ч настърган пармезан
1 с.л. магданоз, нарязан фино
1/4 ч шунка, нарязана на кубчета
1/4 ч рикота
1 голямо яйце
Смлян черен пипер
Щипка индийско орехче, настъргано
Сол на вкус
За доматено-сметановия сос:
1/4 ч масло, несолено
1 ч бита сметана
1/3 ч сирене от овче мляко
1/4 ч доматен сос
Настърган пармезан
За пастата: С миксер с кука за тесто, смесете брашното, яйцата и маслото, като добавяте вода, колкото е необходимо, за да се образува мека топка. Прехвърлете на леко набрашнена работна повърхност и омесете за около 5 минути. Покрива се с влажна кърпа и оставете за 30 минути. За пълнежа: Разполовете тиквата и премахнете всички семена и конци. Нарежете я на големи парчета и сварете покрита в кипяща подсолема вода до омекване за около 12 мин. Отцедете и охладете леко. Издълбайте месото. Сложете ендивията в тенджера с около 1 ч вода и покрийте. Задушете, като разбъркате 1-2 пъти, докато омекне - 3-5 мин. Отцедете в гевгир, изплакнете със студена вода, изстискайте и нарежете на едро. Заделете. Разтопете 1 1/2 с.л. масло в голяма тенджера на умерено силен огън. Добавете тиквата и запържете, като се разбърква, докато е суха, за около 5 минути, като натрошавате наедро. Добавете пармезана и магданоза, намалете огъня до умерен и се разбърква в продължение на 3 минути. Сместа се прехвърля в купа и се смесва с ендивията, шунката, рикотата и яйцето. Подправете с черен пипер, индийско орехче и малко сол, ако е необходимо. Заделете. При поднасяне: Разделете тестото на 3 парчета. Разточете всяко на набрашнена повърхност до слой с дебелина 0,3 см. С формичка за бисквитки, изрежете кръгове от тестото и ги поставете в леко набрашнена тава за печене. Поставете около 1 1/2 чаени лъжички от пълнежа с тиква в долната половина на всеки кръг, оставяйки малко празно място в края. Прегънете горната половина върху пълнежа и притиснете краищата, така че да се слепят. Увийте ръбовете на всеки полукръг около показалеца си, така че да се съберат заедно и да се припокриват на около 0,5 см. Слепете хубаво краищата.
За соса: Разтопете 1/4 чаша масло в тенджера. Добавете сметаната и щедро количество бял пипер и разбърквайте с телена бъркалка на средно-висока температура. Добавете овчето сирене и доматения сос. Оставете да къкри в продължение на 3 - 4 минути. Междувременно сварете тортелините в голяма тенджера с вряща подсолена вода, докато те изплуват на повърхността, след това се вари още 1 минута; отцедете. Поставете ги в купа за сервиране, полейте със сос и сервирайте веднага, с допълнително пармезан и бял пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ