Регистрация

Тортелини с тиква и доматено-сметанов сос

Автор:
Симона Кръстева
|
Дата:
26 Nov
|
Видяна:
1715
Оцени рецептата

За пастата:

3 ч универсално брашно

3 яйца, леко разбити

1 1/2 ч.л. зехтин

2 с.л. вода, приблизително

За пълнежа:

600 г тиква

1 ч листа ендивия

1 1/2 с.л. масло

1/3 ч настърган пармезан

1 с.л. магданоз, нарязан фино

1/4 ч шунка, нарязана на кубчета

1/4 ч рикота

1 голямо яйце

Смлян черен пипер

Щипка индийско орехче, настъргано

Сол на вкус

За доматено-сметановия сос:

1/4 ч масло, несолено

1 ч бита сметана

1/3 ч сирене от овче мляко

1/4 ч доматен сос

Настърган пармезан

 

За пастата: С миксер с кука за тесто, смесете брашното, яйцата и маслото, като добавяте вода, колкото е необходимо, за да се образува мека топка. Прехвърлете на леко набрашнена работна повърхност и омесете за около 5 минути. Покрива се с влажна кърпа и оставете за 30 минути. За пълнежа: Разполовете тиквата и премахнете всички семена и конци. Нарежете я на големи парчета и сварете покрита в кипяща подсолема вода до омекване за около 12 мин. Отцедете и охладете леко. Издълбайте месото. Сложете ендивията в тенджера с около 1 ч вода и покрийте. Задушете, като разбъркате 1-2 пъти, докато омекне - 3-5 мин. Отцедете в гевгир, изплакнете със студена вода, изстискайте и нарежете на едро. Заделете. Разтопете 1 1/2 с.л. масло в голяма тенджера на умерено силен огън. Добавете тиквата и запържете, като се разбърква, докато е суха, за около 5 минути, като натрошавате наедро. Добавете пармезана и магданоза, намалете огъня до умерен и се разбърква в продължение на 3 минути. Сместа се прехвърля в купа и се смесва с ендивията, шунката, рикотата и яйцето. Подправете с черен пипер, индийско орехче и малко сол, ако е необходимо. Заделете. При поднасяне: Разделете тестото на 3 парчета. Разточете всяко на набрашнена повърхност до слой с дебелина 0,3 см. С формичка за бисквитки, изрежете кръгове от тестото и ги поставете в леко набрашнена тава за печене. Поставете около 1 1/2 чаени лъжички от пълнежа с тиква в долната половина на всеки кръг, оставяйки малко празно място в края. Прегънете горната половина върху пълнежа и притиснете краищата, така че да се слепят. Увийте ръбовете на всеки полукръг около показалеца си, така че да се съберат заедно и да се припокриват на около 0,5 см. Слепете хубаво краищата.

За соса: Разтопете 1/4 чаша масло в тенджера. Добавете сметаната и щедро количество бял пипер и разбърквайте с телена бъркалка на средно-висока температура. Добавете овчето сирене и доматения сос. Оставете да къкри в продължение на 3 - 4 минути. Междувременно сварете тортелините в голяма тенджера с вряща подсолена вода, докато те изплуват на повърхността, след това се вари още 1 минута; отцедете. Поставете ги в купа за сервиране, полейте със сос и сервирайте веднага, с допълнително пармезан и бял пипер.





Виж още от категория "Паста"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта